Speler van de Week: de angstaanjagende stats van attractie El Khayati

Reacties

Een van alle transfersores verloste Nasser El Khayati velde zaterdagavond hoogstpersoonlijk Excelsior met vier doelpunten. De smaakmaker van ADO Den Haag is de VI Speler van de Week.

Speler van de Week: de angstaanjagende stats van attractie El Khayati

Na bijna elke transferzomer luidt de conclusie dat de Eredivisie tal van attracties is kwijtgeraakt. Wat dat betreft beleefden we dit jaar een opvallende trendbreuk. Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt, Tonny Vilhena, Hirving Lozano, Steven Bergwijn, Fran Sol; we kunnen nog wel even doorgaan, maar ze bleven allemaal hun club trouw. Wie dat in juni had voorspeld, zou op zijn minst meewarig zijn aangekeken.

Ook El Khayati (29) bleef gewoon waar hij zat, en alsof toeval niet bestaat gidste de middenvelder met de fijne trap ADO Den Haag daags na het verstrijken van de deadline langs Excelsior. Het benutten van een strafschop in de 21ste minuut bleek een prelude op het salvo dat zou volgen. Met drie inzetten van buiten het zestienmetergebied vond El Khayati het net. De laatste speler die dat voor elkaar in de Eredivisie? Dries Mertens tijdens het duel tussen FC Utrecht en AZ op 15 mei 2011, het seizoen waarin El Khayati uitkwam voor Jong NAC Breda.

Na vele omzwervingen vond de technicus begin 2017 emplooi bij ADO Den Haag, waar hij al snel een van de steunpilaren werd in het elftal dat razendsnel de degradatiezone ontvluchtte en afgelopen seizoen flirtte met de subtop. El Khayati erkende na zijn glansrol tegen Excelsior dat hij zich de voorbije periode niet helemaal vrij had gevoeld door de aanhoudende transfergeruchten. 'Het gaat toch vaak over of je wel of niet gaat en of er wel of geen interesse is. Ik ben altijd eerlijk geweest en heb gezegd dat ik ambities heb. Ook al is het via via, alles wat je hoort sla je op', liet de openhartige middenvelder optekenen.

'Excelsior heeft gefaald, maar alle credits naar El Khayati'

Ondanks zijn toch ook bij de Excelsior-spelers bekende reputatie kwam El Khayati tot liefst zeven schoten, een persoonlijk record in zijn Eredivisie-periode. Vijf schoten belandden tussen de palen en vier inzetten leverden dus een treffer op. Een angstaanjagende statistiek. Waar gaat dit eindigen als El Khayati zich zo bevrijd blijft voelen? 'Ik voel me prima hier, dat lijkt me duidelijk. We groeien naar een vaste ploeg toe. Met de komst van Giovanni Troupée en Tomas Necid hebben we weer meer mogelijkheden', keek de aanvoerder van de topscorerslijst hoopvol vooruit. De volgende uitdaging is meteen een mooie: vlak na de interlandperiode komt landskampioen en koploper PSV op bezoek.

Topvijf van de week

De lat lag extreem hoog deze week. Een beoordeling van een 8 was nodig om de topvijf te halen. Drie Ajacieden slaagden hierin. Voor Hakim Ziyech betekende het zijn tweede notering in de topvijf op rij. De middenvelder blonk uit in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Speler Club Cijfer
1. Nasser El Khayati ADO Den Haag 9
2. Hakim Ziyech Ajax 8,5
3. Robin van Persie Feyenoord 8
4. Klaas-Jan Huntelaar Ajax 8
5. Dusan Tadic Ajax 8

Algemeen klassement

Als El Khayati een wielrenner was geweest, zouden we melden dat hij een dubbelslag had geslagen. De ADO-smaakmaker pakt namelijk meteen de koppositie in het Speler van het Jaar-klassement, een status die hij wel moet delen met Ziyech. Thulani Serero, de koploper na drie speelrondes, incasseerde tegen Ajax een 5 en zakt weg uit de bovenste regionen.

Speler Club Gemiddelde
Hakim Ziyech Ajax 7,38
Nasser El Khayati ADO Den Haag 7,38
Jerdy Schouten Excelsior 7
Oussama Idrissi AZ 6,88
Luuk de Jong PSV 6,88
Lex Immers ADO Den Haag 6,88
Steven Bergwijn PSV 6,75
Angeliño PSV 6,75
Matthijs de Ligt Ajax 6,75
Jeroen Zoet PSV 6,75
Fran Sol Willem II 6,75
Robin van Persie Feyenoord 6,75
Lars Unnerstall VVV-Venlo 6,75

NOOT: om in aanmerking te komen voor een plek in het klassement moet een speler minimaal drie van die vier duels gespeeld hebben. 

Vorig seizoen blonk Nasser El Khayati ook al veelvuldig uit. ADO-clubwatcher Reon Boeringa beschreef hem destijds zo:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.