Speler van de Week: Brobbey met 'Ajax-dubbel' in zeer fraai gezelschap

Reacties

Mede dankzij Brian Brobbey beleefde Ajax een zorgeloze middag in Stadion Galgenwaard. De comeback kid dwong FC Utrecht al snel tot overgave met twee goals en is uitgeroepen tot de eerste VI Speler van de Week van 2022.

Speler van de Week: Brobbey met 'Ajax-dubbel' in zeer fraai gezelschap
© Pro Shots

Scoren bij het Eredivisie-debuut: het is een bekende traditie in Amsterdam. De lijst Ajacieden die doel troffen bij hun vuurdoop is eindeloos: Johan Cruijff, Marco van Basten, Luis Suárez, Frank Rijkaard, Ronald de Boer, Patrick Kluivert en zo kunnen we nog heel lang doorgaan. Zeldzamer zijn de Ajacieden die toesloegen bij zowel hun debuut als hun rentree. Nog voor zijn twintigste verjaardag verwierf Brobbey het lidmaatschap van deze groep, die bestaat uit onder anderen Cruijff, Rijkaard en Davy Klaassen.

Dankzij de koele afmaker beleefde Ajax een zorgeloze middag in Utrecht tegen de club die eerder dit seizoen nog een spervuur aan kansen van de Amsterdammers overleefde en triomfeerde in de Johan Cruijff Arena. 'De trainer weet wat hij aan me heeft. Ik moet het gewoon altijd laten zien, dat deed ik vandaag', zo besprak de huurling van RB Leipzig heel nuchter zijn opvallende optreden in de Domstad.

In Oost-Duitsland kreeg Brobbey geen voet aan de grond; zelfs toen RB Leipzig de slechte resultaten aaneen blijf rijgen werd zelden een beroep gedaan op de Jong Oranje-speler. Het talent leerde in elk geval veel in Leipzig. 'Van de grote jongens om me heen, onder meer hoe het is om buiten het veld te leven als prof. En hoe je het beste met tegenslagen kunt omgaan. Zo ben ik een keer voor rust gewisseld, terwijl ik in de basis begon. Daarmee hielpen ze me. En voetballend was het ook anders dan ik altijd bij Ajax was gewend. Zoals bijvoorbeeld iets als Gegenpressung. Daarnaast ben ik daar ook fitter geworden.'

Zo is de spitspositie bij Ajax in goede handen, ook nu Sébastien Haller met Ivoorkust actief is op het toernooi om de Afrika Cup. De statistieken van Brobbey in de Eredivisie zijn zelfs absurd goed: vijf goals in 260 minuten, oftewel één per 52 minuten. Voor Erik ten Hag zal het in de aanloop naar de clash tegen PSV ook een geruststelling zijn dat Brobbey alweer moeiteloos werd gevonden door met name Dusan Tadic. Erg zenuwachtig zal de aanvaller niet zijn voor de ontmoeting met de koploper, want naar eigen zeggen voelt hij zelden druk. 'Nooit eigenlijk, of, nou ja, wel tegen Atalanta Bergamo vorig seizoen, dat was mijn debuut als basisspeler in de spits. Toen voelde ik wel een beetje spanning, verder niet.'

Topvijf van de week

Liefst drie Ajacieden hebben de topvijf van speelronde 19 gehaald. Brian Brobbey troefde onder anderen Jurriën Timber en mede-doelpuntenmaker Antony af. Thomas van den Belt nam vrijdagavond PEC Zwolle met twee goals bij de hand en veroverde deze week het zilver. Ook Vitesse-handenbinder Loïs Openda maakt deel uit van de elite.

Speler Club Cijfer
1. Brian Brobbey Ajax 8,0
2. Thomas van den Belt PEC Zwolle 7,5
3. Jurriën Timber Ajax 7,5
4. Loïs Openda Vitesse 7,5
5. Antony Ajax 7,5

Algemeen klassement

In de strijd om de eindzege is het extreem spannend. Cody Gakpo is primus, maar het verschil ten opzichte van Noussair Mazraoui is heel klein. Jurriën Timber bekleedt de derde plaats. Opvallend is de dominantie van de traditionele topdrie.

Speler Club Gemiddelde
1. Cody Gakpo PSV 7,02
2. Noussair Mazraoui Ajax 7,00
3. Jurriën Timber Ajax 6,90
4. Ibrahim Sangaré PSV 6,86
5. Lisandro Martínez Ajax 6,83
6. Orkun Kökcü Feyenoord 6,82
7. Gernot Trauner Feyenoord 6,80
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,75
9. Antony Ajax 6,71
= Olivier Boscagli PSV 6,71
11. Remko Pasveer Ajax 6,69
12. Luis Sinisterra Feyenoord 6,66
13. Dusan Tadic Ajax 6,59
14. Daley Blind Ajax 6,57
= Owen Wijndal AZ 6,57
16. Marcos Senesi Feyenoord 6,53
17. Lars Unnerstall FC Twente 6,49
18. André Ramalho PSV 6,47
19. Marcus Pedersen Feyenoord 6,43
20. Riechedly Bazoer Vitesse 6,42
= Phillipp Mwene PSV 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.