Spectaculaire reeks van Sporting en Keizer komt ten einde

Tondela heeft zaterdag een einde gemaakt aan de ongekende zegereeks van Sporting Portugal. De club van trainer Marcel Keizer won tien wedstrijden op een rij, maar bleef nu voor eigen publiek steken op een gelijkspel.

Sporting Lissabon
1 - 1
Tondela
Tondela

In januari troffen de twee clubs elkaar voor het laatst en trok Tondela aan het langste eind. Sporting was dan ook gewaarschuwd, maar begon sterk aan de wedstrijd. Na zes minuten vergreep Ricardo Costa zich aan Luiz Phellype en werd de bal op de stip gelegd.

Topscorer Bruno Fernandes ontfermde zich over de buitenkans. Hij schoot kalm binnen in de rechterhoek en zette zijn ploeg daarmee op het goede spoor. Fikse tegenvaller was vervolgens dat Stefan Ristovski nog voor rust rood kreeg. De Macedoniër hoekte zijn tegenstander naar de grond zonder dat er een bal in de buurt was en dat kwam hem duur te staan.

De scheidsrechter bekeek de beelden van de situatie en deelde vervolgens direct rood uit. Bas Dost, die sinds kort terug is van een knieblessure en de wedstrijd als reserve op de bank was begonnen, wond zich aan de zijlijn bijzonder op over dat voorval en werd bestraft met geel.

Met een man minder hield Sporting geruime tijd de voorsprong vast, maar met nog twintig minuten te spelen kreeg de ploeg het deksel op de neus. Bij een hoekschop vanaf links dook Tomane zomaar op in het midden en gleed hij de bal binnen (1-1).

Trainer Keizer bracht meteen vers bloed in de verdediging en zette Tiago Ilori erbij. Offensieve versterkingen als Dost en Abdoulay Diaby mochten blijven zitten, maar slechts enkele minuten later besloot Keizer alsnog dat zijn landgenoot erin kon. Het lukte Dost, die dit seizoen vijftien keer scoorde in de competitie echter niet uit te groeien tot matchwinner.

Door de remise loopt Sporting niet meer dan een punt in op FC Porto en Benfica. Die twee clubs maken met elkaar uit wie zich tot kampioen van Portugal kroont. Benfica leidt de titeldans en koestert een voorsprong van twee punten op de rivaal.