Monsterzege Sporting: Dost scoort bij grootste uitoverwinning sinds 1973

Sporting Portugal heeft Belenenses zondagmiddag getrakteerd op een ongenadig pak slaag. De formatie van Marcel Keizer boekte de grootste uitzege sinds 1973. Bas Dost, die voor het eerst sinds 15 maart weer speelminuten maakte, had een kleine bijdrage in de monsterzege.

Belenenses
Belenenses
1 - 8
Sporting Lissabon

Een knieblessure hield Dost zes wedstrijden lang aan de kant, maar zondagavond op bezoek bij Belenenses was hij weer van de partij. De 29-jarige Nederlander loste een kwartier voor tijd Luiz Phellype af. Zijn ploeggenoten hadden toen de zege al veilig gesteld in de 75 voorgaande minuten. Dost viel namelijk in bij een stand van 1-5.

Raphina had na tien minuten de 0-1 voorsprong verzorgd. Belenenses-doelman Muriel hielp daar een handje bij door de bal half te raken en deze zo bij Raphina in de voeten te spelen. Wat diezelfde Muriel vervolgens niet half raakte, was doelpuntenmaker Raphina. De pijlsnelle Sporting-speler was de doelman te snel af en werd vervolgens net buiten het penaltygebied neergemaaid. Iets wat de doelverdediger van de thuisploeg een rode kaart opleverde. Sporting profiteerde pas in de blessuretijd van de eerste helft van die man-meer-situatie door een goal van Phellype.

Hoewel Lica na een uur spelen nog de 1-2 maakte namens Belenenses was het hek volledig van de dam na de 1-3 van Nemanja Gudelj, voormalig speler van onder meer Ajax, AZ en NAC Breda. Voordat Dost zijn rentree maakte, was het Bruno Fernandes die met twee goals de tussenstand op 1-5 bepaalde. Daarmee was de koek nog niet op voor Keizer en consorten. De Nederlandse coach zag Dost zijn terugkeer binnen de lijnen na twee minuten al verzilveren met een goal. Waar de spits eerst nog op doelman Guilherme Oliveira stuitte, kreeg hij de bal weer precies voor de voeten om in de rebound alsnog de 1-6 binnen te schieten.

Het werd allemaal nog een stukje pijnlijker voor Belenenses nadat Fernandes zijn hattrick compleet maakte en Idrissa Doumbia ook nog een duit in het zakje deed: 1-8. Het is voor Sporting niet alleen de negende competitiezege op rij, maar ook nog de grootste uitoverwinning sinds 1973 toen de groenwitte club met 0-7 won op bezoek bij Oriental.