Specialiteit Spitse behoedt gehavende Oranje Vrouwen voor uitglijder

Reacties

De Oranje Vrouwen hebben vrijdag met de nodige moeite afgerekend met Slovenië in de EK-kwalificatie. Door de 2-4 zege blijft de Europees kampioen foutloos in deze voorronde.

Specialiteit Spitse behoedt gehavende Oranje Vrouwen voor uitglijder
© Pro Shots
Slovenië
Slovenië
2 - 4
Nederland
Nederland

De vicewereldkampioen trad behoorlijk gehavend aan in Murska Sobota, dat niet bepaald was uitgelopen voor het EK-kwalificatieduel. Bondscoach Sarina Wiegman kon geen beroep doen op Lieke Martens, Stefanie van der Gragt, Shanice van de Sanden, Kika van Es en Jackie Groenen en Oranje bleek de absentie van al die vaste krachten maar moeizaam op te kunnen vangen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de beginfase was Slovenië zeer dreigend en de openingstreffer in de twaalfde minuut was niet eens onverdiend te noemen. Mateja Zver trof doel nadat Sari van Veenendaal, onlangs door de FIFA in het zonnetje gezet als Keeper van het Jaar, eerst nog een inzet van Lara Prasnikar had gekeerd. Het stroef draaiende Oranje kwam dankzij Vivianne Miedema langszij. De aanvaller van Arsenal tikte na een klein half uur binnen op aangeven van Lineth Beerensteyn. Nederland had op dat moment al wel het initiatief volledig overgenomen, maar veel mogelijkheden dwong de formatie van Wiegman niet af. Daarvoor lag het tempo te laag en was er van creativiteit te weinig sprake.

Effectief was de Europees kampioen in ieder geval wel tegen de nummer 53 van de FIFA-ranking. Bijna direct na de onderbreking sloeg Beerensteyn - in haar vijftigste interland - zeer fraai toe met het hoofd na een voorzet van Merel van Dongen. Met de voorsprong op zak haalde Oranje een hoger niveau dan voor rust, al zal deze interland niet de boeken ingaan als 'memorabel.' Miedema en Anouk Dekker kregen prima mogelijkheden om de marge te vergoten, maar beiden misten de precisie in de afronding.

Die missers leken Oranje op dat moment duur komen te staan, want halverwege de tweede helft liet Kaja Korosec de gelijkmaker aantekenen nadat Oranje wel heel veel ruimte had weggegeven. Wiegman greep vervolgens in door Renate Jansen te vervangen door Victoria Pelova. Vlak na die wissel heroverde Oranje op curieuze wijze de leiding. Een indraaiende vrije trap van Sherida Spitse werd door niemand aangeraakt en belandde pardoes in het doel. De recordinternational, die ook tijdens het WK belangrijk was met haar traptechniek, maakte er even later met een heerlijke vrije trap 2-4 van, waarmee het verzet van de thuisploeg gebroken was.

Eerder in deze kwalificatie zette Oranje reeds Estland (0-7) en Turkije (3-0) opzij, waardoor de Europees kampioen hard op weg is naar een EK-ticket. Dinsdag vervolgt Nederland de reeks met een thuiswedstrijd tegen Rusland in Eindhoven.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.