Specialist Aitor schiet Twente langs Utrecht in duel vol VAR-momenten

FC Twente heeft de uitstekende seizoenstart een goed vervolg gegeven. De Tukkers wonnen in eigen huis knap met 3-1 van FC Utrecht in een wedstrijd waarin de VAR een hoofdrol speelde.

FC Twente
FC Twente
3 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Bij FC Utrecht was er direct een basisplaats voor de van PSV overgenomen Bart Ramselaar. FC Twente startte nog zonder Barcelona-huurling Oriol Busquets, maar ook zonder de Spanjaard waren de beste kansen voor de thuisploeg. Doelman Maarten Paes hield Aitor Cantalapiedra van scoren af en werd gered door de paal na weer een kans voor Aitor.

In de 22ste minuut had Aitor zijn doelpunt alsnog te pakken. De Spanjaard schoot een strafschop binnen, die werd gegeven na een opzichtige handsbal van Willem Janssen. De aanvoerder van FC Utrecht sloeg de bal weg, maar arbiter Jeroen Manschot had de VAR nodig om dat te constateren. Diezelfde VAR besloot aan de andere kant tot woede van FC Utrecht niet in te grijpen na een overtreding op Léon Guwara.

Aitor Cantalapiedra schiet FC Twente vanaf de stip op voorsprong tegen FC Utrecht.

Voetballend hield het niet over in de Grolsch Veste. Beide ploegen speelden slordig en oogden kwalitatief aan elkaar gewaagd. Gyrano Kerk kreeg een goede kans, terwijl Aitor een plaag was voor de Utrechtse defensie. Trainer John van den Brom greep bij Utrecht in de rust in door Adrián Dalmau in te brengen voor Patrick Joosten en die wissel betaalde zich in de zestigste minuut uit.

Issah Abass ontsnapte aan buitenspel en legde de bal met een uiterste krachtsinspanning breed naar Dalmau, die de bal in twee instanties in het lege doel kreeg: 1-1. Het doelpunt inspireerde FC Utrecht niet tot meer. Acht minuten later kwam FC Twente alweer op voorsprong. Calvin Verdonk draaide Adam Maher dol en legde goed terug op Haris Vuckic, die de bal fraai naar de verre hoek stuurde: 2-1. Met drie goals staat Vuckic voor een groot deel symbool voor de sterke seizoenstart van FC Twente.

De nieuwe voorsprong was voor trainer Gonzalo García reden om Busquets te laten debuteren. De Spanjaard kwam binnen de lijnen voor Javier Espinosa, maar kon niet voorkomen dat Dalmau een grote kans kreeg op de 2-2. Joël Drommel redde knap op de kopbal van de spits. Het werd nog erger voor FC Utrecht, want in de extra tijd haalde Guwara de razendsnelle Aitor naar de grond. Guwara kreeg in eerste instantie geel, maar na ingrijpen van de VAR werd dat rood. Aitor benutte ook deze strafschop feilloos en zette de eindstand op het scorebord: 3-1.