Speciale clausule Coutinho: Barça gaat akkoord met groot verlies

Reacties

Een definitief vertrek van Philippe Coutinho bij Barcelona komt door de huurdeal tussen Aston Villa en de Spaanse grootmacht steeds dichterbij. Volgens meerdere bronnen uit Zuid-Europa bedraagt de vaste afkoopsom veertig miljoen euro.

Speciale clausule Coutinho: Barça gaat akkoord met groot verlies
© Pro Shots

Villa en Barcelona bevestigden vrijdagavond dat Coutinho op huurbasis naar Villa Park vertrokken is. De clubs maakten duidelijk dat er ook sprake is van een koopclausule, maar toen was nog niet duidelijk om welke bedrag het ging. Volgens onder meer de grote krant Sport en de Italiaanse voetbaljournalist Fabrizio Romano gaat het om een afgesproken bedrag van veertig miljoen euro. De spelmaker heeft nog een contract tot medio 2023 bij de huidige nummer vijf van La Liga.

De Engelsen kunnen de clausule tot eind juni lichten. De beleidsbepalers bij Barcelona zullen blij zijn met het geld dat een definitieve transfer van Coutinho dan oplevert, maar tegelijkertijd staan de afspraken rond de 29-jarige Braziliaan ook symbool voor het wanbeleid dat gevoerd is in Camp Nou. De waarde van Coutinho wordt door Barça nu dus op veertig miljoen euro geschat, terwijl hij begin 2018 voor liefst 135 miljoen euro overkwam van Liverpool.

Het aantrekken van Coutinho gebeurde een halfjaar na het pijnlijke vertrek van Neymar naar Paris Saint-Germain voor 222 miljoen euro. Ousmane Dembélé werd voor 140 miljoen euro als vervanger weggekocht bij Borussia Dortmund. Een half seizoen later kwam Coutinho, die ook moest helpen bij het camoufleren van het gemis van Neymar. De twee Barça-aankopen konden de verwachtingen niet waarmaken.

Salaris
Het laten vertrekken van Coutinho levert Barcelona financieel nu al wat meer ademruimte op. Villa zou zo'n 65 procent van het salaris van de blikvanger overnemen. Dat betekent voor Barcelona een positieve impuls voor de ingewikkelde puzzel. De club probeert de selectie van trainer Xavi deze maand opnieuw te versterken, maar moet door de financiële beperkingen uiterst creatief zijn. Na het overnemen van Ferran Torres van Manchester City voor 55 miljoen euro moest weer budget vrijgemaakt worden in het salarishuis. Torres is op dit moment vanwege de beperkte ruimte in het salarishuis nog niet ingeschreven voor La Liga.

Juventus-spits Álvaro Morata, die door de Italianen gehuurd is van Atlético Madrid, zou een ander transfertarget zijn. Vooralsnog heeft het doen van uitgaande transfers echter prioriteit bij de club van Memphis Depay, Frenkie de Jong en Luuk de Jong.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.