Sparv reageert met statement op zeer gevoelige Qatar-kwestie

Reacties

Het nationale elftal van Finland speelde tijdens de winterstop twee oefenwedstrijden in Qatar, maar dit leverde een internationale rel op. Fins international Riku Riski sloeg een uitnodiging voor de duels om ethische redenen af, een statement van Tim Sparv werpt meer licht op de zaak.

Sparv reageert met statement op zeer gevoelige Qatar-kwestie

De bondscoach van Finland greep de oefeninterlands tijdens de winterstop aan om enkele jonge spelers een kans te geven bij het nationale elftal, maar Riski meldde zich af. Een principekwestie, zo legde hij later uit. In Qatar is homoseksualiteit illegaal en het toekennen van het WK in 2022 is erg controversieel. Daarnaast worden er ook mensenrechten geschonden tijdens bijvoorbeeld de bouw van WK-stadions. Voor Riski reden genoeg om niet af te willen reizen naar het land.

Sparv, ex-speler van FC Groningen met meer dan zestig interlands voor Finland achter zijn naam, steunt zijn landgenoot. Hij laat dit weten via een statement. 'Wij, de spelers, weten dat Qatar een land is met zijn gebreken. Wij steunen de misstanden uiteraard niet. Ik heb respect voor de overtuigingen en moed van Riku. Zijn beslissing zorgt ervoor dat we onszelf af moeten vragen waarom we in een land als Qatar zijn.'

Hoewel Sparv zijn landgenoot steunt, zou hij niet dezelfde beslissing nemen. 'Ik ben het eens met hem, maar uitkomen voor Finland betekent heel veel voor spelers. Voor mij persoonlijk is het een hoogtepunt in mijn carrière. (…) Er zijn grotere problemen dan het winnen van wedstrijden, maar diep van binnen ben ik gewoon een persoon die zijn werk zo goed mogelijk wil doen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.