Sparta wint eindelijk weer in Kralingen: Excelsior dieper in de problemen

Sparta heeft zondag na bijna twintig jaar de zoete smaak van een overwinning bij Excelsior mogen proeven. Voor het eerst sinds augustus 2004 lukte het de Spangenaren om de Rotterdamse derby in winnend af te sluiten (1-4).

Excelsior
Excelsior
1 - 4
Sparta Rotterdam

Sparta ging de laatste twee wedstrijden hard onderuit tegen achtereenvolgens Ajax en FC Utrecht. Bij Excelsior gaat het al langer niet goed. Het laatste doelpunt van de Kralingers dateerde van eind januari, toen Redouan El Yaakoubi voor het eerste tegendoelpunt van John Heitinga als trainer van Ajax zorgde. Uiteindelijk ging Excelsior toen met 1-4 onderuit.

El Yaakoubi keerde tegen Sparta terug van een schorsing en zorgde halverwege de eerste helft voor het openingsdoelpunt. Dat deed de aanvoerder van Excelsior door een voorzet van Tobias Lauritsen op ongelukkige wijze achter zijn eigen doelman te glijden (0-1). Lazaros Lamprou kreeg twee dotten van kansen om de doelpuntendroogte van Excelsior te beëindigen, maar liet dat op wonderlijke wijze na.

In de slotminuut van de eerste helft mocht Excelsior alsnog juichen. 405 minuten na het doelpunt van El Yaakoubi tegen Ajax zorgde Couhaib Driouech tegen Sparta voor de verdiende gelijkmaker. De twintigjarige aanvaller, die in de openingsfase de geblesseerd geraakte Marouan Azarkan afloste, punterde de bal uit de kluts handig achter doelman Nick Olij (1-1).

Sparta drukt het gaspedaal in
De vreugde was van korte duur, want in het eerste kwartier na rust liep Sparta hard weg bij Excelsior. Eerst was het Koki Saito die met een snelle voetbeweging voor de voorsprong zorgde, vervolgens knikten Lauritsen en gelegenheidsaanvoerder Bart Vriends raak uit een corner (1-4). Daar had Excelsior niet meer van terug.

Dat betekent dat de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen op de vijftiende plaats blijft staan. Volgende week wacht de kelderkraker met FC Emmen, een week later komt SC Cambuur op bezoek. Sparta handhaaft zich op de zesde plaats en nadert nummer vijf FC Twente, dat zaterdag punten liet liggen tegen SC Heerenveen, tot op een punt.