Sparta nieuwe koploper Eredivisie na feestavond op Het Kasteel

Sparta Rotterdam heeft vrijdagavond zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Henk Fraser was in eigen huis ruim te sterk voor VVV-Venlo en is de trotse nieuwe koploper van de Eredivisie.

Sparta Rotterdam
4 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Afgelopen week was Sparta al héél dicht bij de eerste driepunter van het seizoen. De club uit Spangen stevende lang af op een stunt in De Kuip, maar Feyenoord gooide met een extreem late goal alsnog roet in het eten. Sparta was er vrijdag dan ook op gebrand om deze keer wél de volle buit te pakken. Fraser koos op Het Kasteel voor dezelfde elf als vorige week, wat betekende dat Lars Veldwijk opnieuw op de bank begon.

De ploegen gingen redelijk gelijk op in de openingsfase, maar het was VVV dat de eerste tik uitdeelde. Arbiter Bas Nijhuis gaf een vrije trap voor een lichte overtreding van Abdou Harroui en Peter van Ooijen eiste de bal op. De rechtspoot, die vorige week tegen RKC Waalwijk ook al trefzeker was, krulde de bal met veel gevoel over de muur in de bovenhoek: 0-1.

Die goal was een flinke domper voor de thuisploeg, die een kwartier later wel dicht bij de gelijkmaker was. Ragnar Ache kopte een hoekschop tegen de lat. Sparta ging zo met een achterstand de rust in, maar begon uitstekend aan de tweede helft. Na elf minuten leidde het tot de 1-1. Jurgen Mattheij stuurde Halil Dervisoglu de diepte in, de spits kwam naar binnen en schoot de bal langs doelman Thorsten Kirschbaum in de verre hoek.

VVV viert de openingstreffer van Peter van Ooijen.

Voor Dervisoglu was het een volgend hoogtepunt in een bijzondere week. Donderdag werd bekend dat de negentienjarige aanvaller in januari een miljoenentransfer naar het Engelse Brentford gaat maken. Ondanks de transferperikelen stelde Fraser de in Rotterdam geboren spits gewoon op en dat bleek een goede zet, hij was één van de grote uitblinkers op Spangen.

Vijf minuten na de gelijkmaker was het opnieuw raak voor Sparta. Harroui zette Roel Janssen van de bal en leek de linksback daarbij in de rug te duwen, maar Nijhuis zag er geen overtreding in. Harroui kon de bal daardoor strak voorgeven op Ache, die van dichtbij de 2-1 binnentikte. VVV vestigde zijn hoop vervolgens op de VAR, maar die keurde de lezing van Nijhuis goed.

Zeven minuten voor tijd viel de beslissing. Bryan Smeets slingerde de bal voor en Harroui verlengde hem met zijn hoofd knap richting de verre hoek: 3-1. Die marge gaf de thuisploeg niet meer uit handen, sterker nog: hij werd uitgebouwd. Invaller Veldwijk miste eerst nog een enorme kans, maar knikte even later alsnog de 4-1 binnen uit een prima voorzet van Harroui.

Door de ruime zege staat Sparta nu op vier punten uit twee duels. De Rotterdammers zijn daardoor in ieder geval voor één dag de koploper van de Eredivisie, voor het eerst sinds 18 augustus 2000.