Sparta moet titelfeest uitstellen na remise

In plaats van een kampioensfeest heeft Sparta Rotterdam de voorsprong zien slinken door toedoen van achtervolgers NAC Breda, VVV-Venlo en FC Eindhoven.

Sparta Rotterdam – NAC Breda 1-1
Na zes jaar in de Jupiler League lonkte de terugkeer op het hoogste niveau voor Sparta Rotterdam. Wat zou mooier zijn dan dat heugelijk feit te vieren op de 128ste verjaardag? Maar de formatie van trainer Alex Pastoor zag het droomscenario al snel uit zicht verdwijnen.

Sterker nog, Sparta beleefde tegen NAC Breda een mindere avond met een punt als schrale troost. Het was aan Roy Kortsmit te danken dat het geen dramatische ervaring werd. De doelman stopte in de tweede minuut een strafschop van Sjoerd Ars en stond kort na rust ook zijn mannetje toen de doorgebroken Enes Ünal de 0-1 op zijn schoen had.

Die Bredase voorsprong kwam alsnog in de 52ste minuut. Ars nam revanche voor zijn gemiste strafschop. Het doelpunt dwong Sparta ertoe nog meer de aanval te zoeken. In de zeventigste minuut deed Ryan Sanusi, wat Thomas Verhaar en Roland Bergkamp voor rust hadden nagelaten. De Belg scoorde met een afstandsschot.

Mede dankzij het knappe werk van Kortsmit was de goal goed voor een punt en weer een stapje dichter bij de titel. Want ook al is de voorsprong wat geslonken, de marge lijkt voldoende.

VVV-Venlo – FC Den Bosch 2-1
Tegen FC Den Bosch, waar voormalig Sparta-directeur Wiljan Vloet op de bank zit, behield VVV-Venlo de status van nummer twee. De ploeg van trainer Maurice Steijn had voor rust de buit al binnen dankzij doelpunten van Mitchel Paulissen en Vito van Crooy.

In de tweede helft kreeg VVV het wel wat lastiger na de rode kaart voor Kristiaan Haagen. Scheidsrechter Pieter Vink, na een jaar terug op het veld, stuurde hem van het veld na een stevige overtreding op Furhgill Zeldenrust. Ondanks de numerieke meerderheid slaagde FC Den Bosch er niet in de achterstand weg te werken. In de 83ste minuut bracht Abdelaziz Khalouta nog wel de spanning terug, maar het was te laat om VVV van de winst te houden.

RKC Waalwijk – FC Eindhoven 1-2
Ook FC Eindhoven liet in de achtervolging op Sparta Rotterdam geen steken vallen. Op bezoek bij RKC Waalwijk maakte Gervane Kastaneer al in de eerste helft duidelijk dat de ploeg van oud-Spartaan Mitchell van der Gaag niet wilde meewerken aan een feestje van Sparta. Twee keer was de ADO Den Haag-huurling met een kopbal trefzeker na een corner van Dario van den Buijs.

In het laatste half uur kwam de overwinning voor FC Eindhoven wel in gevaar. RKC Waalwijk was na de aansluitingstreffer van Pieter Langendijk – hij benutte een strafschop na een overtreding van Chiro N'Toko – op zoek naar de gelijkmaker. Maar die 2-2 bleef FC Eindhoven bespaard.