Sparta handhaaft zich door zege op slap Ajax

Ajax moet de tweede plaats definitief uit het hoofd zetten na een slappe vertoning tegen Sparta Rotterdam, dat zich met een zege handhaafde (4-0).

Op Het Kasteel was het niet aan Ajax af te zien dat de tweede plaats nog bereikbaar was. De Amsterdamse ploeg had een groot overwicht maar kwam in Rotterdam ongeïnspireerd voor de dag. Nimmer maakte de ploeg van trainer Marco van Basten de indruk te geloven in een goede afloop.

Sparta toonde wel de beleving die past bij de beslissende fase van de competitie. De ploeg van coach Foeke Booy kroop na een zeer voorzichtig eerste half uur uit zijn schulp. In de slotfase van de eerste helft volgde de beloning voor de thuisploeg.

Arne Slot bracht met een slimme pass Edouard Duplan in stelling. De Franse aanvaller omspeelde Ajax-goalie Kenneth Vermeer en schoof de bal vanuit een lastige hoek in het Amsterdamse doel. Vier minuten later stond zelfs de 2-0 op het scorebord. Yuri Rose tikte binnen nadat Vermeer een schot van Joshua John niet onder controle had gekregen.

Ondanks het slappe spel had Ajax vóór rust via Luis Suarez en Darío Cvitanich wel kansen gehad. Sparta-keeper Cássio Ramos had met knappe reddingen zijn ploeg op de been gehouden. In de tweede helft kreeg de Braziliaanse goalie weinig te doen.

Met verdediger Thomas Vermaelen als breekijzer koos Van Basten voor opportunisme als oplossing voor het machteloze spel. Maar het bood geen soelaas, zeker ook doordat Oleguer voor een overtreding op de doorgebroken Duplan een kwartier voor het einde een rode kaart kreeg.

John nam voor Sparta de laatste onzekerheid weg. Met een van richting veranderd schot maakte hij de 3-0. In blessuretijd tekende Dele Adeleye met een rake kopbal voor de eindstand. Met de overwinning is Sparta verzekerd van handhaving in de Eredivisie. Ajax moet de tweede plaats uit het hoofd zetten en kan op de laatste speeldag nog worden gepasseerd door PSV.