Sparta eert Deelder met spectaculaire zege op Ajax-uitdager AZ

Reacties

AZ heeft zaterdag een flinke dreun gekregen in de titelstrijd in de Eredivisie. De ploeg van trainer Arne Slot kwam op bezoek bij Sparta Rotterdam al heel vroeg met tien man te staan en verloor vervolgens met ruime cijfers, waardoor Ajax zondag weer alleen aan kop kan komen.

Sparta eert Deelder met spectaculaire zege op Ajax-uitdager AZ
© Pro Shots
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
3 - 0
AZ
AZ

Voor AZ restte nog één horde om de geweldig verlopen eerste seizoenshelft op gepaste wijze af te sluiten. De Alkmaarders wonnen een week geleden de topper tegen Ajax met 1-0 en kwamen daardoor in punten gelijk met de koploper. Op Het Kasteel werd eerst een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan voormalig dichter en Sparta-icoon Jules Deelder, die donderdag op 75-jarige leeftijd overleed.

© Pro Shots

Voor AZ volgde een dramatische avond, die al begon in de vijfde minuut. Adil Auassar gaf met de buitenkant van zijn linkervoet een sublieme steekpass op Ragnar Ache, die sneller was dan Jordy Clasie, maar vervolgens buiten het strafschopgebied werd neergehaald door doelman Marco Bizot. Scheidsrechter Kevin Blom gaf een rode kaart en daar ging de videoscheidsrechter in mee.

Zo kon Bizot al na vijf minuten inrukken in een wedstrijd waarin hij juist een record op zijn naam hoopte te zetten. De doelman stond voorafgaand aan het duel met Sparta op 31 clean sheets over het kalenderjaar 2019. Om Ajax-doelman Heinz Stuy, die in 1971 op hetzelfde aantal eindigde, te verbeteren was nog één keer de nul tegen Sparta noodzakelijk, maar dat lukte door de rode kaart niet meer omdat Bizot al zo vroeg van het veld moest.

© Pro Shots

Een clean sheet zat er voor zijn vervanger, Rody de Boer, ook niet in. De 22-jarige doelman kwam in 2018 over van Telstar en maakte tegen Sparta zijn debuut voor AZ. Het werd voor hem een avond om snel te vergeten. Dani de Wit verliet het veld zodat De Boer kon invallen. En een dikke tien minuten later opende Sparta de score. Auassar ontving de bal op het middenveld, zag ruimte en haalde verwoestend hard uit met een schot in de kruising waar De Boer kansloos op was.

AZ was niet geheel kansloos in Rotterdam. Zo schoot Teun Koopmeiners over het doel vlak nadat iedereen een voorzet van Oussama Idrissi miste. Vlak voor rust dwong Owen Wijndal keeper Ariel Harush tot een redding. De situatie voor AZ was toen al een stuk minder rooskleurig, want binnen een half uur had Sparta er al 2-0 van gemaakt. Bart Vriends gaf een diepe bal, die door Ache werd teruggekopt en via Clasie voor de voeten van Bryan Smeets belandde. De middenvelder kon zo op De Boer af, omspeelde de doelman en schoot raak.

Sparta, dat doordeweeks in het bekertoernooi nog kansloos met 3-0 verloor bij Willem II, had de smaak te pakken en ging na rust vrolijk door. Abdou Harroui schoot binnen een minuut snoeihard tegen de lat en De Boer lag kort daarna in de weg bij een poging van Ache na goed doorkoppen van Halil Dervisoglu. De 3-0 viel alsnog nadat Clasie volgens Blom een overtreding had begaan op Smeets en de bal op de stip ging. Dervisoglu, die de pass op Smeets gaf, schoot vanaf elf meter raak. Ache dacht er ook nog 4-0 van te maken, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 75ste minuut stond het publiek op Het Kasteel nog een keer stil bij het overlijden van Deelder, verwijzend naar de leeftijd waarop de dichter overleed. Het bleef daarna bij 3-0.

Ajax kan zondag weer drie punten uitlopen op AZ als het in de Johan Cruijff Arena wint van ADO Den Haag. Beide titelkandidaten hebben nu 41 punten. Voor Sparta was dit een welkome zege om verder afstand te nemen van de degradatiezone. De gepromoveerde ploeg heeft nu 23 punten.

De cijfers die VI uitdeelde:

Sparta Rotterdam Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

'Ook met tien man stelde AZ heel erg teleur tegen Sparta'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Sparta Rotterdam
Meer over Sparta Rotterdam
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.