Sparta-aanjager Royston Drenthe neemt alle twijfels weg

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 7 is dat Royston Drenthe, ex-international en ex-Feyenoord en -Real Madrid, maar in de Keuken Kampioen Divisie bij Sparta Rotterdam aan een tweede voetballeven begonnen.

Sparta-aanjager Royston Drenthe neemt alle twijfels weg

Royston Drenthe is een uniek geval. In vele opzichten. Het zal nooit voorgekomen zijn dat een speler op het tweede Nederlandse niveau debuteerde terwijl hij al een loopbaan achter de rug had in de Eredivisie, de Spaanse Primera División, de Engelse Premier League, de Russische Premier Liga, het Engelse Championship, de Turkse Süper Lig en de VAE Liga. Nadat hij al gestopt was, voor zijn plezier bij de amateurs van Xerxes/DZB speelde en aan een leven als rapper was begonnen, keerde de enkelvoudig international terug. Sparta Rotterdam gaf hem de kans op een rentree. De inmiddels 31-jarige Drenthe grijpt die mogelijkheid met beide handen aan.

Drenthe trainde in de voorbereiding mee met de Rotterdammers en overtuigde. De scepsis was groot, want wat moest de Kasteelclub nu met deze druktemaker? Maar al snel bleek dat het Drenthe menens was. Hij werkte zich tien slagen in de rondte, trok op met de jonge Sparta-talenten en liet trainer Henk Fraser ondertussen zien dat hij gewoon een basisspeler is. De oefenmeester paste er zelfs in feite zijn systeem op aan om Drenthe in een 5-3-2-systeem aan de linkerkant te kunnen posteren.

Tegen FC Dordrecht was Drenthe nadrukkelijk aanwezig. Bij de aftrap was te zien dat Fraser zijn beproefde 5-3-2-systeem weer hanteerde, maar de man op de linkerflank is onmogelijk tot de vijfmans achterhoede te rekenen. Drenthe was vanaf de eerste minuut linkshalf en zette als linksbuiten druk op rechtsback Antonio Stankov van de Dordtenaren. Bij de snelle Dordtse 0-1 werd Bradley Martis verrast, maar waarschijnlijk was hij net zo verrast dat Drenthe in geen velden of wegen te bekennen was.

Draven, buffelen en inspireren
Drenthe vindt zichzelf geen linksback. Dat is niet van nu, dat heeft hij altijd al gevonden. Hij bestrijkt de hele linkerflank en gaat liever zo vroeg mogelijk op het veld de strijd met een opponent aan. Een buitenspeler ziet hij niet graag op zich af komen, hij zorgt wel dat hij het initiatief op de flank heeft. Drenthe heeft zichzelf nooit een verdediger gevonden en het lijkt wel of hij dat iedere wedstrijd duidelijk wil maken. De onophoudelijke drang naar voren zal hij nooit verliezen. Het is daarom zo belangrijk dat Drenthe fit is en over voldoende inhoud beschikt. Dan kan hij draven, buffelen en inspireren.

Tegen Dordrecht had Drenthe zo'n dag dat alles wat hij ondernam effect had. Niet door zijn fluwelen techniek of jaloersmakende inzicht, maar door tomeloze inzet tentoon te spreiden en voorop te gaan in de strijd. Drenthe voetbalt zoals hij praat. Met volle overgave, soms onnavolgbaar, maar altijd vanuit het hart. Sparta kan de passie van Drenthe goed gebruiken. De snelle 0-2 achterstand tegen Dordrecht was voor Drenthe het signaal om de definitieve terugkeer van Royston Drenthe vorm te geven. Hij was betrokken bij alle goals, maar leverde in de slotfase bij een 3-2 voorsprong misschien nog wel zijn grootste bijdrage door een inzet van de lijn te halen.

Royston redde Sparta. Als het aan Royston Drenthe ligt was dat niet voor het laatst.

De topvijf van speeldag 7

Royston Drenthe (Sparta Rotterdam) 8
Rayan El Azrak (Jong FC Utrecht) 8
Sven Braken (NEC) 7,5
Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 7,5
Richard van der Venne (Go Ahead Eagles) 7,5

Beloningen voor spelers van NEC en Go Ahead Eagles na topduel

NEC-Go Ahead Eagles was pure Keuken Kampioen Divisie-reclame. Vier spelers hielden aan die wedstrijd een uitverkiezing voor het Elftal van de Week over: NEC-verdediger Josef Kvida, Go Aheads aanvallende middenvelder Richard van der Venne, NEC-spits Sven Braken en Go Ahead-buitenspeler Jaroslav Navratil.

De keuze voor de doelman viel op Xavier Mous. Weliswaar verliezend met SC Cambuur van Roda JC Kerkrade, maar wel met enkele prima reddingen verantwoordelijk voor een kleine nederlaag. In de achterste linie flankeren Joeri Poelmans van Helmond Sport en Elso Brito van Telstar NEC-uitblinker Kvida.

Op het middenveld vinden we drie ervaren spelers en een jongeling terug. De dit seizoen uitstekend begonnen – en leider in het individueel klassement - Richard van der Venne van Go Ahead Eagles krijgt gezelschap van tweevoudig Almere City-doelpuntenmaker Niek Vossebelt, weekuitblinker Royston Drenthe van Sparta en de jonge Rayan El Azrak van Jong FC Utrecht.

Voorin naast Navratil van Go Ahead Eagles en Braken van NEC is er opnieuw een plek ingeruimd voor Aitor Cantalapiedra. De Spaanse vleugelaanvaller maakt de laatste weken indruk bij FC Twente

In het algemeen individueel klassement nam Van der Venne de leidende positie over van Mohamed Rayhi van Sparta Rotterdam. Anass Achahbar (NEC) en Bryan Smeets (TOP Oss) volgen op plek twee en drie.

Voor een compleet overzicht van alle cijfers en beoordelingen: de stand van zaken in de Keuken Kampioen Divisie

Algemeen individueel klassement

Richard van der Venne (Go Ahead Eagles) 6,86
Anass Achahbar (NEC) 6,79
Bryan Smeets (TOP Oss) 6,79
Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 6,79
Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,75
Matthew Smith (FC Twente) 6,75
Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,71
Mohamed Rayhi (Sparta Rotterdam) 6,71
Bart Vriends (Sparta Rotterdam) 6,67
Tim Receveur (Almere City FC) 6,64
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.