Spanning in titelrace loopt op na averij Ajax in Alkmaar

Reacties

Ajax heeft zondagmiddag verzuimd om PSV op ruime afstand te zetten in de titelstrijd. Bij een zege op AZ had het titelfeest mogelijk later op de dag al gevierd kunnen worden, maar de Amsterdammers kwamen niet verder dan een gelijkspel.

Spanning in titelrace loopt op na averij Ajax in Alkmaar
© Pro Shots
AZ
AZ
2 - 2
Ajax
Ajax

Het was zondag met recht een Super Sunday te noemen, met zowel AZ-Ajax als Feyenoord-PSV op het programma. In de wetenschap dat achtervolger PSV pas om 16.45 uur zou aftrappen in De Kuip, wist Ajax dat het eventueel na het duel in Alkmaar het kampioenschap kon behalen. Voor het zover was, moest de formatie van trainer Erik ten Hag eerst zelf winnen. De oefenmeester borduurde voort op de 4-4-2-formatie uit de wedstrijd tegen PEC Zwolle (3-0). Nu stond Dusan Tadic achter spitsen Sébastien Haller en Brian Brobbey.

Ajax kon een tot de tanden toe bewapend AZ verwachten. De Alkmaarders hopen nog altijd de vierde plek te veroveren, die aan het einde van de rit een rechtstreeks ticket voor de voorronde van de Conference League oplevert. Concurrent FC Twente verloor zaterdag met 1-2 van Fortuna Sittard en bood AZ zo een uitgelezen kans. De formatie van trainer Pascal Jansen zocht tegen Ajax dan ook regelmatig de aanval.

Het leverde een gelijk opgaande wedstrijd op. Ajax stichtte gevaar via onder anderen Brobbey en Devyne Rensch, maar reeg de kansen allerminst aaneen. Toch hadden de Amsterdammers niet veel mogelijkheden nodig om de score te openen. Andermaal bleek Brobbey uiterst belangrijk voor de formatie van Ten Hag. De spits won na een dieptepass van Kenneth Taylor het duel van Pantelis Hatzidiakos. Keeper Peter Vindahl Jensen kwam zijn doel uit, maar was te laat. Brobbey wipte de bal vervolgens over de doelman heen en zette Ajax op 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo begon Ajax met een voorsprong aan de tweede helft, maar de Amsterdammers overtuigden na rust allesbehalve. AZ drong het meeste aan en kwam na ruim een uur ook op gelijke hoogte. Jesper Karlsson combineerde met Owen Wijndal en de linksback had een panklare voorzet in huis. Vangelis Pavlidis dook in het zestienmetergebied op en werkte de bal in het doel: 1-1. Zo klonk er ook gejuich vanuit het PSV-vak in De Kuip, waar men de wedstrijd in Alkmaar uiteraard volgde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het feest in het PSV-vak hield niet op, want AZ kwam een kwartier voor tijd ook op voorsprong. Ten Hag bracht na de 1-1 Steven Berghuis en Noussair Mazraoui in het veld en werd gedwongen om de geblesseerd geraakte Brobbey te wisselen voor Mohamed Daramy. Na de wissels ging het mis. Karlsson gaf de bal vanaf de linkerflank voor en in het strafschopgebied werd Hakon Evjen door iedereen vergeten. De Noor schoot raak en zorgde zo voor 2-1.

Ajax moest zo in de achtervolging en kwam bijna direct op gelijke hoogte via Haller. De aanvaller werkte de bal van dichtbij over het doel van Jensen. De 2-2 viel daarna alsnog. Met nog een kleine vijf minuten op de klok was het Edson Álvarez die uit een hoekschop van Berghuis met zijn hoofd voor de gelijkmaker zorgde. Daarmee had Ajax een belangrijke goal te pakken in Alkmaar, waar het uiteindelijk in 2-2 eindigde.

AZ Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
6
Vitesse
34
15
6
13
42-51
-9
51
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.