Spannende dag voor Oranje: zo gaat de EK-loting in zijn werk

Reacties

Het Elbphilharmonie te Hamburg is zaterdagavond vanaf 18.00 uur het decor van de EK-loting. De ceremonie zal zo'n vijftig minuten in beslag nemen. Zoals bekend zit Nederland in Pot 3.

Spannende dag voor Oranje: zo gaat de EK-loting in zijn werk
© Pro Shots

Oranje komt daardoor sowieso niet Schotland, Kroatië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië tegen. In Pot 1 zitten organisator Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland. Pot 2 bestaat uit Hongarije, Turkije, Roemenië, Denemarken, Albanië en Oostenrijk en Pot 4 wordt gevormd door Italië, Servië en Zwitserland. De drie play-offwinnaars - waarvan de finales pas eind maart plaatsvinden - belanden eveneens in Pot 4.

Het eerste deel van de loting staat in het teken van speeches van hoogwaardigheidsbekleders en filmpjes waarin de deelnemers worden voorgesteld. In tegenstelling tot bij dergelijke gelegenheden onder auspiciën van de FIFA zijn er doorgaans weinig zang- en danselementen bij de lotingen die de UEFA organiseert.

De loting begint bij Pot 1. Omdat Duitsland al is ingedeeld in Groep A, wordt eerst bekend wie in Groep B terechtkomt. Daarna wordt nog een nummer getrokken - bijvoorbeeld B3 - om de plek van het land in het speelschema te bepalen. Na Pot 1 volgen Pot 2, Pot 3 en Pot 4. Het speelschema, inclusief de tijden, wordt zo snel mogelijk na de ceremonie bekendgemaakt.

De EK-eindronde begint op 14 juni met een wedstrijd tussen gastheer Duitsland en een nog onbekend land. Plaats van handeling is München. Precies een maand later is in Berlijn de finale.

De potindeling:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Duitsland Hongarije Schotland Servië
Portugal Denemarken Slovenië Italië
Frankrijk Albanië Slowakije Zwitserland
Spanje Oostenrijk Tsjechië Winnaar play-off
België Turkije Nederland Winnaar play-off
Engeland Roemenië Kroatië Winnaar play-off

Lees in onze lotingwijzer alles over de mogelijke tegenstanders van Oranje:

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.