Spanje schiet weinig op met recordgoal Gavi, Ronaldo roert moeder tot tranen

Gavi loste Ansu Fati zondag af als jongste Spaanse doelpuntenmaker ooit, maar moest met La Furia Roja tot het gaatje gaan om Tsjechië van een verrassende overwinning te houden. In Lissabon nam Cristiano Ronaldo revanche voor zijn reserverol tegen de Spanjaarden.

Tsjechië
Tsjechië
2 - 2
Spanje
Spanje

In de Eden Aréna in Praag kwam Tsjechië, met Twente-middenvelder Michal Sadílek in de basis, brutaal op voorsprong tegen Spanje. Op aangeven van Jan Kuchta maakte Jakub Pesek binnen vijf minuten de openingstreffer (1-0). Toch zochten de bezoekers met een goed gevoel de kleedkamer op, omdat Gavi Spanje in de derde minuut van de extra speeltijd langszij bracht (1-1). Met zijn zeventien jaar en 304 dagen loste hij Ansu Fati af als jongste doelpuntenmaker ooit in het nationale elftal.

Hoofdrol Cerny
De Spanjaarden gingen na rust op jacht naar de overwinning, maar kregen het deksel op de neus. Dat kwam voor een belangrijk deel op het conto van invaller Vaclav Cerny. De aanvaller van FC Twente zette Kuchta oog in oog met doelman Unai Simon. De spits van Slavia Praag had vervolgens een fraaie lob in huis (2-1). De Tsjechen, met Michal Sadílek in de basis, leken vervolgens stand te houden. Dankzij het eerste interlanddoelpunt van Iñigo Martínez sleepten de bezoekers alsnog een zwaarbevochten punt uit het vuur (2-2).

Portugal
Portugal
4 - 0
Zwitserland
Zwitserland

Bij Portugal verscheen Ronaldo weer aan de aftrap. Dat is normaal gesproken geen nieuws, maar de aanvaller van Manchester United moest het eerder deze week tegen Spanje doen met een invalbeurt. In de slotfase van de eerste helft sloeg de getergde Ronaldo twee keer toe. De moeder van de Portugese ster barstte op de tribune in tranen uit na de doelpunten van haar zoon.

Omdat William Carvalho al na een kwartier de score had geopend, leidden de Portugezen halverwege al riant met 3-0. Na rust deed João Cancelo daar nog een schepje bovenop door de score op te voeren naar 4-0. De verdediger van Manchester City zag doelman Gregor Kobel ver uitkomen en schoof de bal in de rechterhoek beheerst binnen.

Spanje teleurstellend derde
Door de eenvoudige zege vindt Portugal zich na twee wedstrijden terug op de eerste plaats in Groep 2 van League A van de Nations League. Tsjechië is de verrassende nummer twee, Spanje moet voorlopig genoegen nemen met de derde plek. Zwitserland staat laatste.