Spanje op het nippertje langs Noorwegen

Ze moesten ervoor knokken, maar Spanje boekte een minimale overwinning op Noorwegen. Deelname aan EURO 2004 is echter allerminst zeker. Want de ploeg van bondscoach Iñaki Sáez kwam in Mestalla niet verder dan een 2-1 zege tegen Noorwegen.

De Scandinaviërs mochten met die kleine nederlaag nog zeer tevreden zijn. Doelman Espen Johnsen hield zijn land met enkele wonderbaarlijke reddingen op de been in Valencia, waar Spanje de betere ploeg was. De keeper voorkwam dat de Noren tegen een ruime nederlaag opliepen, want het bleek een moordklus om Johnsen te passeren.

De veertiende minuut bleek lange tijd bepalend voor het duel. Spanje was sterk gestart, maar bij de eerste Noorse aanval moest de Spaanse doelman Iker Casillas direct de bal uit zijn doel halen. Martin Andersen kopte een afgeslagen voorzet voor de voeten van de plots vrijstaande Steffen Iversen, die beheerst binnenschoot.

Gesterkt door dat belangrijke uitdoelpunt bouwde de toch al niet avontuurlijke ploeg van bondscoach Nils Johan Semb een witte muur rondom het eigen strafschopgebied. En mocht het de (bij vlagen) driftig zoekende Spanjaarden lukken om die muur te passeren, dan stond daar nog altijd die keeper van Rosenborg BK, Johnsen.

Aanvankelijk bleef de gelijkmaker niet lang uit. Raúl kopte in de 21ste minuut al binnen uit een vrije trap van José Antonio Reyes. Maar na die goal lukte het de Spanjaarden maar niet om het overwicht te verzilveren en een voorsprong te nemen.

Pas in de slotfase van de tweede helft kreeg Spanje wat het verdiende. De ploeg van Sáez had de druk enorm hoog opgevoerd en de Noren moesten met kunst- en vliegwerk de gelijke stand in stand houden. Uiteindelijk moest Johnsen zich in de 85ste minuut toch gewonnen geven. Een voorzet van Joaquin caramboleerde via Rubén Baraja, Raúl en Henning Berg in het Noorse doel: 2-1.