Spanje klopt Zuid-Afrika en pakt brons op Confed Cup

Spanje heeft brons gewonnen op de Confederations Cup. De Europees kampioen klopte na verlenging gastland Zuid-Afrika met 3-2. Het duurde lang voordat de wedstrijd openbrak, maar de match kende aan het einde van de reguliere speeltijd enkele opzienbarende momenten.

Tot bijna een kwartier voor tijd was het duel er één zoals veel andere wedstrijden om de derde plaats. Spanje kon zich niet ontworstelen aan de teleurstelling van de verloren halve finale tegen de Verenigde Staten (2-0), en Zuid-Afrika had al eerder in het toernooi (2-0) verloren van de Spanjaarden. De Afrikanen speelden voorzichtig.

Kansen kregen beide ploegen wel, maar de doelmannen Itumeleng Khune en Iker Casillas hoefden zich niet tot het uiterste in te spannen om hun doel schoon te houden. In de 73ste minuut zorgde invaller Katlego Mphela ervoor dat het thuisland de score, en daarmee eigenlijk de wedstrijd, opende. De spits ontving in volledige vrijheid een pass van Siphiwe Tshabalala en ondanks een onhandige aanname slaagde hij er toch in de bal achter Casillas te werken.

In eerste instantie leek Spanje zich neer te leggen bij de nederlaag en zijn offensief had weinig om het lijf. Vanuit het niets viel echter twee minuten voor tijd de gelijkmaker. Daniel Güiza (foto) kreeg in een vol strafschopgebied de bal van Santi Cazorla en rondde knap af. Nog geen minuut later leek de invaller voor de beslissing te zorgen. Aan de zijkant van het strafschopgebied wilde de spits van Fenerbahçe voorzetten, maar tot grote verrassing dan wel ontsteltenis van de aanwezigen viel de bal plots binnen bij de tweede paal: 2-1.

Daarmee leek de ploeg van Vicente del Bosque het brons binnen te hebben, maar in de blessuretijd kreeg Zuid-Afrika nog een vrije trap. Van ver buiten het strafschopgebied schoot Mphela fantastisch de 2-2 gelijkmaker binnen en zorgde voor een verlenging van de wedstrijd.

In de eerste verlenging kreeg Bafana Bafana via Mphela een uitstekende kans om de leiding te nemen, maar hij mikte op de voet van Casillas. Vlak na het begin van de tweede verlenging bracht Xabi Alonso de beslissing. Een ingedraaide vrije trap van de Liverpool-middenvelder werd door iedereen gemist en plofte in het doel van Zuid-Afrika. Spanje verzekerde zich daarmee van het brons op de Confederations Cup.

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}