Spaanse primeur voor Torres en Mata na winst in EL

De maker van de openingstreffer in de Europa League-finale, Fernando Torres, en zijn landgenoot Juan Mata zijn de eerste Spanjaarden die het WK, het EK, de Champions League en de Europa League gewonnen hebben.

Spaanse primeur voor Torres en Mata na winst in EL

Torres maakte, net als Oscar Cardozo, zijn naam als goalgetter waar in de eindstrijd van de Europa League tussen Benfica en Chelsea (1-2). Met negen Europese treffers hoeft het spitsenduo slechts twee spelers voor zich te dulden.

Alleen Cristiano Ronaldo (twaalf) en Robert Lewandowski (tien) maakten dit seizoen meer doelpunten dan Torres en Cardozo in Europees verband. Beide scorende spelers in de Europa League-finale eindigden deze jaargang op negen treffers. Cardozo maakte deze jaargang 32 goals in 45 wedstrijden. Torres kwam tot 22 doelpunten (waarvan slechts zeven in de Premier League) in 63 wedstrijden.

Cardozo was zeven keer trefzeker in de Europa League, Torres zes keer. Beide spitsen scoorden ook in het Champions League-toernooi: Cardozo twee keer, Torres driemaal. Overigens gaat de topscorerstitel in de Europa League dit seizoen naar Libor Kozak van Lazio. Hij scoorde acht keer. Cardozo kwam op gelijke hoogte met Edinson Cavani (Napoli), terwijl Torres Rodrigo Palacio (Internazionale) achterhaalde.

Sinds de Europa League onder die naam bestaat, is er maar één speler die vaker scoorde dan Cardozo. Atlético Madrid-aanvaller Radamel Falcao staat op dertig treffers in het tweede Europese bekertoernooi, de Paraguayaanse spits van Benfica heeft éénentwintig doelpunten achter zijn naam staan.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's