Spaanse media zien 'niet te stoppen' Barça, maar Koeman slaat alarm

Met een eclatante 5-2 overwinning op Getafe leek Barcelona volop reden tot tevredenheid te hebben, maar coach Ronald Koeman zag toch vooral ook dat zijn ploeg een povere tweede helft op de mat legde en de 3-1 voorsprong nog bijna uit handen gaf.

Na een 3-1 ruststand leek er weinig aan de hand voor Barcelona, dat een uitstekende eerste helft speelde tegen Getafe. Na rust maakte voormalig FC Twente-aanvaller Enes Ünal er echter 3-2 van in de 69ste minuut en werd het toch nog billenknijpen voor Koeman en consorten. Koeman sloeg na afloop dan ook alarm in aanloop naar de resterende wedstrijden in de Spaanse titelrace. 'In de tweede helft is aangetoond dat we moeilijkheden krijgen als we onze concentratie niet vasthouden en het baltempo verlagen. Dan kan elke tegenstander problemen veroorzaken en zal het heel moeilijk worden om de resterende wedstrijden te winnen.'

Koeman wees daarbij ook naar het thuisduel met Cádiz, dat eind februari eindigde in 1-1. Toen kreeg Barcelona ook uit het niets een penalty tegen waardoor Barcelona punten verspeelde. 'We weten dat we alles nog moeten winnen om kampioen te worden, maar dan moeten we echt gefocust blijven. We moeten leren van Cádiz-thuis, want als je niet jouw niveau haalt en je krijgt een penalty tegen kan je zomaar punten verspelen', zei de Nederlandse coach, die ook zijn woede-uitbarsting aan het adres van Óscar Mingueza uitlegde.

Koeman haalde in de rust Gerard Piqué en Clément Lenglet naar de kant en na afloop moest de Nederlandse coach toegeven dat hij daarmee medeverantwoordelijk was voor het verval in de tweede helft: 'Ik mag gezien worden als de boosdoener, maar de wissel van Piqué was afgesproken en de wissel van Lenglet was vanwege zijn gele kaart. Andere spelers verdienen het ook om te spelen, maar je zag dat we verdedigend verzwakten in de concentratie en dat is jammer, want in een wedstrijd zoals deze zou je geen problemen moeten hebben.'

Toch zag Koeman hoe zijn ploeg door late goals van Ronald Araújo en Antoine Griezmann alsnog met ruime cijfers won en kon hij toch ook tevreden terugkijken op vooral de eerste helft: 'We waren erg sterk en benutten de ruimtes achter hun verdediging, zoals bij de goal van Lionel Messi door de knappe pass van Sergio Busquets. Ik ben erg blij met die eerste helft', aldus Koeman die vol lof was over Messi en Busquets: 'Voor Sergio is het goed om drie verdedigers achter hem te hebben. Hij is heel slim en is een belangrijke speler met heel veel kwaliteit. Messi blijft doeltreffend en dat hebben we nodig. Hopelijk zal dat nog jaren zo blijven. Zijn toekomst? Die ligt in zijn handen.'

Het Spaanse Sport stelde op de cover van vrijdag dat Barcelona niet te stoppen is en ook Mundo Deportivo ziet dat Barcelona een krachtig startschot gaf voor een eindsprint richting de dubbel. Toch zag Koeman ook dat Real Madrid, Atlético Madrid én Sevilla allemaal wisten te winnen midweeks. 'Ik denk niet dat wij sterker zijn dan de andere teams. We bevinden ons allemaal in een goede fase. We winnen wedstrijden, maar hebben allemaal ook lastige wedstrijden. Uiteindelijk zal de beslissing vallen', zei Koeman, die in de slotfase van het seizoen niet veel meer gaat wijzigen aan het elftal dat nu staat: 'Als een team staat, staat het. Deze spelers verdienen het om te bijven spelen en de spelers die niet veel minuten maken, moeten voorbereid zijn. Dit is de beste manier om La Liga proberen te winnen.'