Soucek: liefhebber van aardappelsalades die alleen Fernandes voor zich duldt

Reacties

West Ham United is bezig aan een indrukwekkende zegereeks en zal dan ook vol vertrouwen zijn voor de thuiswedstrijd tegen Liverpool, de laatste tijd toch beduidend minder in vorm. Jürgen Klopp en zijn mannen zijn voor de trip naar de hoofdstad gewaarschuwd voor specialist Tomas Soucek.

Soucek: liefhebber van aardappelsalades die alleen Fernandes voor zich duldt
© Pro Shots
West Ham United
West Ham United
1 - 3
Liverpool
Liverpool

Het was vrijdag een jaar geleden dat Soucek als vrij onbekende naam binnen kwam wandelen bij West Ham. Goed, de 24-jarige middenvelder had bij zijn komst weliswaar al 25 interlands voor Tsjechië achter zijn naam, maar hij was toch niet de grote naam waar de supporters op hoopten. West Ham heeft al jarenlang torenhoge ambities, maar slaagde er iedere keer weer niet in om die waar te maken. Toen Soucek tekende, stond de ploeg van David Moyes zeventiende.

De defensieve middenvelder werd in eerste instantie gehuurd van Slavia Praag en kreeg bij West Ham direct een basisplaats. Soucek deed nog in dertien competitiewedstrijden mee, maakte belangrijke goals tegen Chelsea (3-2 zege) en Newcastle United (2-2) en eindigde met zijn ploeg uiteindelijk op de zestiende plaats. Degradatie was weer ontlopen en de blik kon op de toekomst gericht worden. West Ham besloot om de optie tot koop voor Soucek te lichten.

Daar hebben Moyes en co nog geen seconde spijt van gehad. De beresterke Soucek is ook dit seizoen weer een vaste waarde bij West Ham en als defensieve middenvelder zeker niet alleen van waarde met zijn verdedigende arbeid. Soucek blijkt ook een neusje voor de goal te hebben en was dinsdag nog twee keer trefzeker in de 2-3 overwinning op Crystal Palace. Daarmee bracht hij zijn totaal voor dit seizoen al op zeven competitiedoelpunten.

De wedstrijden volgen elkaar in een rap tempo op, maar de topfitte Soucek heeft er geen last van. De marathonman heeft dit seizoen nog geen minuut gemist: Moyes laat hem altijd van begin tot eind staan. En Soucek kan ook leveren tot het einde, zo bleek bijvoorbeeld nog op nieuwjaarsdag. In het uitduel met Everton, een slaapverwekkende wedstrijd die op een doelpuntloos gelijkspel leek af te stevenen, werkte Soucek vlak voor tijd nog de winnende goal binnen. Na afloop van die wedstrijd kreeg hij de lachers op zijn hand met een prachtig interview. 'Normaal gesproken ben ik nu drie weken vrij en eet ik een hoop aardappelsalade in Tsjechië', knipoogde Soucek.

De zege op Everton betekende de eerste overwinning van dit kalenderjaar; zeges op Stockport County (FA Cup), Burnley, West Bromwich Albion, Doncaster Rovers (FA Cup) en Crystal Palace volgden. West Ham is nog foutloos in 2021 en mocht daar op Selhurst Park Soucek weer eens dankbaar voor zijn. Eerst werkte hij tegen Palace de gelijkmaker binnen, vervolgens was hij ook goed voor de 1-2. Sinds zijn debuut in de Premier League is Soucek na Manchester United-ster Bruno Fernandes de meest scorende middenvelder van de Premier League.

De eerste goal die Soucek maakte tegen Palace was een rake kopbal en zijn kopkracht is een gevaarlijk wapen van de Tsjech. Hij scoorde al vijf keer met het hoofd; in de periode sinds zijn Premier League-entree deed geen enkele andere speler in de competitie dat vaker. 'Ik zeg altijd dat het niet uitmaakt dat ik heb gescoord, want we doen het met het hele team. Ik ben gewoon blij dat ik de ploeg heb kunnen helpen', sprak Soucek dinsdag vol clichés. 'We staan nu vierde (inmiddels weer vijfde, red.), dat is prachtig, maar we zijn pas halverwege het seizoen. We moeten hard blijven werken.'

Dat laatste is aan kilometervreter Soucek wel toevertrouwd. De middenvelder geeft iedere wedstrijd weer het maximale en gaat zondag proberen om ook Liverpool pijn te doen. Na afloop staat er dan vast een lekkere bak aardappelsalade voor hem klaar in de kleedkamer.

De 21ste speelronde in de Premier League:


Za 30 jan. 2021

Zo 31 jan. 2021

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.