Solskjaer volgt voorbeeld Ferguson met opvallende beslissing

Reacties

De oplettende voetbalkijker zal begin april iets opvallend hebben gezien tijdens de thuiswedstrijd van Manchester United tegen Brighton & Hove Albion. Na een besluit van manager Ole Gunnar Solskjaer werden de doeken op de (lege) tribunes van Old Trafford aangepast.

Solskjaer volgt voorbeeld Ferguson met opvallende beslissing
© Pro Shots
Manchester United
Manchester United
2 - 1
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion

Net als vele andere clubs maakte Man Utd gebruik van het lege stadion door spandoeken over de tribunes te spannen, die leeg moesten blijven vanwege de coronapandemie. De tribunes kleurden zodoende rood, maar daar bleken de spelers in sommige gevallen last van te hebben. Dit vond Solskjaer uit na gesprekken met zijn spelers.

'We zijn hier echt ingedoken', aldus de Noor. 'Het zou niets uit mogen maken, maar enkele spelers hebben aangegeven dat als ze in een fractie van een seconde een beslissing moeten nemen, ze kijken naar een speler in een rood shirt tegen een rode achtergrond met rode stoeltjes.'

Rode shirts, zwarte achtergrond.
© Pro Shots
Rode shirts, zwarte achtergrond.

Engelse media haalden meteen de cijfers erbij van de thuiswedstrijden van Man Utd: in eigen huis werd 25 procent van de wedstrijden verloren, tegenover 11,5 procent van de uitwedstrijden. Solskjaer: 'Ik denk dat we op Old Trafford goed voetbal hebben laten zien, maar we hebben alsnog besloten om deze aanpassing door te voeren. Het was belangrijk dat het niet meer rood was.' Vooralsnog werkte het, want Brighton werd op Old Trafford met 2-1 verslagen. Donderdag wacht het volgende thuisduel: met Granada in de Europa League.

Het idee van Solskjaer volgt bijna 25 jaar na een ander bijzonder besluit van manager Sir Alex Ferguson. Op 13 april 1996, toen Man Utd afkoerste op de titel in Engeland, ging het in de eerste helft volledig mis in de uitwedstrijd tegen Southampton. Mede door een goal van de Nederlander Kenneth Monkou stond Southampton, een laagvlieger in die periode, op een 3-0 voorsprong.

Ferguson had in de eerste 45 minuten genoeg gezien en vond dat de shirtkeuze van Man Utd te maken had met het slechte spel. Hij stormde woedend de kleedkamer in om zijn spelers vervolgens de instructie te geven om een compleet ander tenue aan te trekken (zie afbeelding onder). Volgens Ferguson was het grijze shirt dat de Man Utd-spelers droegen in de eerste helft niet goed zichtbaar in de felle zon. Het leverde de club een boete van tienduizend pond op, wat Ferguson ooit 'de beste tienduizend pond die ik ook heb besteed' noemde.

Overigens zette Man Utd het niet recht na de shirtwissel: de club verloor met 3-1. Uiteindelijk werd Man Utd wel kampioen in het seizoen 1995/96.

Ryan Giggs in het grijs en in het blauw-wit.
Ryan Giggs in het grijs en in het blauw-wit.
Bekijk hier al onze video's
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.