Snel rood De Jong bijzaak door recordproductie Podolski

Lukas Podolski heeft Galatasaray behoed voor een pijnlijke uitschakeling in de strijd om de Turkse beker. Zijn ongekende productie tegen 24 Erzincanspor (6-2) was genoeg om de snelle uitsluiting van Nigel de Jong te vergeten.

Na een moeizame groepsfase had Galatasaray in het laatste groepsduel met 24 Erzincanspor aan een gelijkspel genoeg om het Turkse bekeravontuur te verlengen. Maar de formatie van trainer Jan Olde Riekerink maakte het zichzelf moeilijk.

De start was nog veelbelovend. Podolski had aan tien minuten genoeg om twee keer te scoren, waarbij de assist voor de openingstreffer op naam kwam van Wesley Sneijder. Maar 24 Erzincanspor, dat uitkomt op het vierde niveau, had halverwege de eerste helft de schade weer hersteld door goals van Yasin Dülger en Ahmet Kaan Ergün.

Garry Rodrigues bracht in de 27ste minuut met zijn eerste treffer in Turkse dienst Galatasaray opnieuw aan de goede kant van de score. Niet veel later moest de thuisploeg met een man minder verder. Na de twee gele kaarten in een tijdsbestek van acht minuten moest De Jong voortijdig de kleedkamer opzoeken.

Maar met een man minder stelde Galatasaray in de tweede helft orde op zaken, waarbij Podolski de hoofdrol voor zich opeiste door nog drie goals te maken. De Duitse aanvaller had daarmee een persoonlijke primeur te pakken aangezien hij in zijn profcarrière nimmer vijf keer in één wedstrijd had gescoord.