Slot blij en kritisch na optreden van Feyenoord met twee gezichten

Arne Slot vond dat Feyenoord na rust uitstekend voor de dag kwam in het uitduel met NEC, maar had op het spel van de Rotterdammers in de eerste helft het nodige aan te merken. Over de blessure van Lutsharel Geertruida kon de trainer nog geen uitsluitsel geven.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord won in Nijmegen met 1-4, maar moest zich terugknokken van een achterstand en stond halverwege nog op 1-1. Slot zei in de rust tegen zijn spelers dat hij de eerste helft 'heel slecht' vond. 'Ik was wel heel bij met het aantal kansen dat we creëerden tegen NEC, ook de eerste helft al. Want dat is niet heel veel ploegen gegeven, omdat ze met zijn allen zo laag staan te verdedigen. Maar ik was heel ontevreden over het aantal counterkansen dat we weggaven. Dat hebben de tweede helft beter gedaan.'

'Als je de moeilijke combinaties door het midden gaat zoeken en dan de bal verliest, dan heb je kans dat een tegenstander je wegcountert', verklaarde Slot in gesprek met ESPN waar het volgens hem in de eerste helft fout ging. 'We hadden voldoende mensen achter de bal, maar ze waren wel een aantal keren heel dreigend weg. Ze hebben ook vaak de juiste keuze gemaakt, maar niet constant. En die paar mindere keuzes leverden, helaas voor ons, gelijk kansen voor de tegenstander op.'

De tweede helft vond Slot daarentegen 'echt uitstekend'. 'Daar geef je volgens mij niks meer weg en heb je volgens mij nog legio kansen gecreëerd. We hebben er wederom veel te lang over gedaan om dat verschil in de score tot uiting te brengen.' Toch genoot de trainer van het aanvalsspel. 'Dat wij in staat zijn om zoveel kansen te creëren tegen NEC. Dat is nog maar weinig clubs gelukt. Als je dan zo dominant bent en zoveel kansen creëert, dat is ons ook lang niet altijd gelukt tegen zo'n defensieve tegenstander.'

Geertruida
Slot uitte zijn zorgen over het uitvallen van Lutsharel Geertruida, die als rechtsback speelde bij afwezigheid van Marcus Holmgren Pedersen. 'Ik weet niet hoe ernstig het is, maar het is wel een domper dat hij uitvalt. Als het gaat om spelers die gewend zijn om te spelen in de Eredivisie, hebben we in principe maar vijf verdedigers. Een van die jongens is nu ziek. Dat betekent dat je nu ook moet gaan schuiven', doelde hij op het inzetten van Jens Toornstra als rechtsback.

Jahanbakhsh
Over het spel van Alireza Jahanbakhsh, die tegen zijn oude club als rechtsbuiten veelvuldig voor gevaar zorgde, was Slot tevreden. 'Hij heeft zijn rendement gehad. Hij heeft een penalty veroorzaakt en een goal gemaakt. Hij heeft gedaan waar hij goed in is, al verloor hij bij zijn eerste actie meteen de bal en kreeg NEC meteen een behoorlijke kans. Hij heeft het veel beter gedaan dan tegen Vitesse. Tegen SC Heerenveen en FC Twente speelde hij ook al goed, maar toen leidde dat nog niet tot rendement.'