Slordig PSV komt met schrik vrij bij onfortuinlijk Excelsior

Koploper PSV had een lastige avond bij laagvlieger Excelsior. De ploeg speelde lang ondermaats en nam met enig fortuin alsnog drie punten mee uit Rotterdam (3-2).

Slordig PSV komt met schrik vrij bij onfortuinlijk Excelsior

Fred Rutten, coach van PSV, ving de afwezigheid van de geschorste Ola Toivonen op door Otman Bakkal op te stellen. Dat was tot voor kort erg logisch geweest, ware het niet dat de trainer en de speler de afgelopen week een verbaal oorlogje met elkaar voerden in de media. Bij Excelsior werden keeper Cees Paauwe en Andrea Fileccia geslachtofferd voor het verlies bij VVV-Venlo (1-0) van vorige week. Zij werden vervangen door Nico Pellatz en Nayib Lagouireh.

De Rotterdammers begonnen onbevangen aan het duel. Deze instelling bracht PSV, wat hooghartig uit de kleedkamer gekomen, behoorlijk in de problemen. De immer enthousiaste ploeg van Alex Pastoor durfde te voetballen en had in Ryan Koolwijk een uitstekend verbindingspunt. Met name in de eerste helft gaven bij de Eindhovenaren enkele spelers nauwelijks thuis. Zo viel Balázs Dzsudzsák in het eerste bedrijf eigenlijk alleen op door een schwalbe die met geel bestraft werd door scheidsrechter Danny Makkelie.

Ondanks de stand op de ranglijst was het dan ook niet verrassend dat Excelsior de voorsprong nam. Jordy Clasie zette voor waarna de traag reagerende PSV-goalie Andreas Isaksson in de lucht werd geklopt door Guyon Fernandez, die voor de 1-0 zorgde. De Kralingers hadden kansen op meer, maar waren iets te onvoorzichtig met de verkregen mogelijkheden.

Na rust stelde PSV, waarbij de onzichtbare Marcus Berg achterbleef in de kleedkamer ten faveure van Danny Koevermans, echter snel orde op zaken. Binnen zeven minuten was het de nummer zestien van de Eredivisie voorbij. Bij de goal van Jeremain Lens kwam een flinke dosis geluk kijken. De buitenspeler zag een voorzet bij de tweede paal in het doel ploffen.

Van de tweede goal droop de klasse af. Atiba Hutchinson zette met een prachtige beweging Daan Bovenberg op het verkeerde been en, met een zaalvoetbalshuffle, de rest van de defensie van Excelsior om vervolgens eenvoudig binnen te schieten. Het betekende niet dat PSV de wedstrijd vervolgens eenvoudig kon uitspelen.

Excelsior kreeg nog wat kansjes, voordat PSV weer eens van zich liet spreken via schoten van Orlando Engelaar en Dzsudzsák. De Brabanders haalden daarna iets te nadrukkelijk de voet van het gas, waardoor ze in de slotfase nog in de problemen kwamen. Een schot van Fernandez belandde ongelukkig op de hand van Marcelo waarop Makkelie besloot een strafschop toe te kennen. Invaller Edwin de Graaf ging zelfverzekerd achter de bal staan en passeerde Isaksson met een vlammend schot.

Plots kreeg PSV haast waarvoor het op de valreep werd beloond. Koevermans ging na een scrimmage voor het Excelsior-doel naar de grond door toedoen van goalie Pellatz. Makkelie wees weer naar de strafschopstip. Dzsudzsák toonde zijn fijne traptechniek. Met een goed geplaatst schot verschalkte hij de Duitse keeper.

Door de winst houdt PSV de koppositie in handen met drie punten voorsprong op FC Twente. Excelsior blijft zestiende waardoor het in degradatienood blijft. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's