Situatie Volendam uitzichtloos: ook AZ wint simpel van hekkensluiter

AZ heeft zondagmiddag met ruime cijfers gewonnen van hekkensluiter FC Volendam. De ploeg van Maarten Martens nam al in de eerste helft afstand van de thuisploeg en won gemakkelijk in het Kras Stadion. Voor Volendam nemen de degradatiezorgen steeds verder toe.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 4
AZ
AZ

Het bleek zondagmiddag al snel dat AZ, zoals verwacht, een maatje te groot was voor FC Volendam. Ruben van Bommel scoorde al in de zevende minuut, maar zijn doelpunt werd afgekeurd, want de jonge aanvaller had de bal met zijn hand meegenomen. AZ hield de controle en de 0-1 hing in de lucht. Net als vorige week tegen Excelsior was het Dani de Wit die AZ op voorsprong zette. Op aangeven van Sven Mijnans kon De Wit de bal bij de tweede paal gemakkelijk binnen koppen, nadat de Volendamse verdediging onder de bal door was gegaan. Voor de AZ-middenvelder was het alweer zijn achtste doelpunt in de Eredivisie dit seizoen.

Niet veel later kwam AZ ook op 0-2. Yukinari Sugawara haalde vanaf de rand van het zestienmetergebied uit en via een Volendams been viel de bal achter doelman Mio Backhaus. Dat het duel daarna wel gespeeld was, werd ook op het veld duidelijk. Volendam loste in de eerste helft niet een schot op het doel van Mathew Ryan.

Na rust meldde Volendam zich wel snel voor de goal van AZ. Udinese-huurling Vivaldo Semedo kwam met een omhaal het dichtste bij. De kansen voor de thuisploeg schudde AZ weer wakker, want Vangelis Pavlidis schoot na 68 minuten hard in de kruising. De vlag ging echter omhoog en ook de VAR bracht daar geen verandering in. Geen 23ste Eredivisie-treffer dus voor de Griekse spits. Lang hoefde Pavlidis niet te treuren, want een paar minuten later maakte hij alsnog de 0-3. Tot overmaat van ramp voor Volendam maakte Sugawara uit een vrije trap ook nog zijn tweede treffer en de 0-4. Dat was ook de eindstand van het duel.

Met de zege voert AZ de druk op FC Twente even op. Het gat tussen de nummers drie en vier van de Eredivisie bedraagt nog maar vier punten, al moet FC Twente zondagavond nog op bezoek bij koploper PSV. Volendam heeft heel andere zorgen. Plek zestien raakt namelijk steeds verder uit zicht. Het gat met RKC, dat momenteel op die plaats staat, is acht punten.