Situatie RKC nóg hopelozer: slechtste hekkensluiter in negen seizoenen

Sparta Rotterdam heeft RKC Waalwijk vrijdagavond het volgende zetje richting de Keuken Kampioen Divisie gegeven. De formatie van Fred Grim verloor in eigen huis met 0-1 in een matte vertoning.

RKC Waalwijk
0 - 1
Sparta Rotterdam

Na 24 speelrondes bezit RKC Waalwijk slechts twaalf punten. De Brabanders zijn met één punt bovendien de slechtst presterende club in het kalenderjaar 2020, samen met SC Heerenveen. Met inmiddels dertien verliespunten meer dan nummer zestien PEC Zwolle zou handhaving voor de ploeg van Grim een absoluut voetbalmirakel betekenen.

In veel wedstrijden voetbalde RKC Waalwijk alleraardigst, maar verzilverde het niet zijn kansen. Die vlieger ging vrijdag niet op. De promovendus dwong maar weinig af tegen het sterk georganiseerde Sparta Rotterdam, waar Dante Rigo en Ragnar Ache ontbraken door blessures. De bezoekers hadden hun zaakjes goed voor elkaar en stichtten meer gevaar dan de wat tam spelende thuisploeg. De 0-1 ruststand deed de krachtsverhoudingen recht aan, al was de wijze waarop Patrick Joosten de score na 32 minuten opende fortuinlijk. De aanvaller trok vanaf links naar binnen en zag zijn schot vervolgens van richting worden veranderd.

RKC Waalwijk speelde tegen Sparta Rotterdam in een carnavalsshirt:

Na rust lag het wedstrijdbeeld lange tijd vast: meer balbezit voor RKC Waalwijk, maar weinig grote mogelijkheden. Pas twintig minuten voor tijd werd Sparta Rotterdam voor het eerst écht in verlegenheid gebracht: oog in oog met doelman Ariel Harush faalde Mario Bilate in de afronding. De bezoekers speelden het duel daarna eenvoudig uit.

Waar RKC Waalwijk afstevent op rechtstreekse degradatie overnacht medepromovendus Sparta Rotterdam in het linkerrijtje. De ploeg van Henk Fraser staat razendknap negende.

De laatste hekkensluiter die in deze fase van het seizoen minder punten had was Willem II in 2010/11.