Sevilla staat in finale lievelingstoernooi tegenover Mourinho

Sevilla heeft nog maar eens de finale van de Europa League bereikt. Donderdagavond had de ploeg van José Luis Mendilibar de langste adem in een slijtageslag tegen Juventus. In een zinderend Estadio Rámon Sánchez Pizjuán werd het na verlenging 2-1. De Spanjaarden moeten nu zien af te rekenen met AS Roma voor hun zevende titel in het toernooi.

Sevilla
Sevilla
nv
2 - 1
Juventus
Juventus

-Federico Gatti was de eerste die een serieuze doelpoging ondernam, zijn kopstoot werd door Bono knap gekeerd. In Andalusië kwam de thuisploeg halverwege de eerste helft écht dicht bij de openingstreffer. Lucas Ocampos kwam knap tot koppen. Wojciech Szczesny had een uitstekende reflex nodig om te voorkomen dat de bal voor meer dan de helft over de lijn ging.

De partij werd steeds onderhoudender. Een minuut of twee na Ocampos' kopkans ging zijn landgenoot in Italiaanse dienst, Ángel Di María, alleen op Bono af, maar het stijlvolle lobje dat de vleugelaanvaller in gedachten had mislukte faliekant. De poging vloog meters naast. Dan was Moïse Kean er na ruim een halfuur dichter bij, diens inzet belandde op de paal achter een volstrekt kansloze doelman.

Het bleef leuk kijkvoer in Spanje, amper een minuut later volleerde Ivan Rakitic vanuit kansrijke positie een centimeter of vijftig over het Italiaanse doel. Adrien Rabiot was de eerste die het net wél vond, maar de Fransman werd teruggefloten omdat hij nipt buitenspel stond. Er was een invaller voor nodig om de score te openen, zij het niet zomaar een invaller. Dusan Vlahovic, door Massimiliano Allegri aan de kant gehouden, kwam na ruim een uur tevoorschijn, brak met een gelukje door de Sevilla-defensie en scoorde.

Vlahovic had Sevilla kennelijk geïnspireerd, want ineens lukte het ook de thuisploeg om te scoren. Het doelpunt mocht er bovendien zijn ook: Suso ramde de bal heerlijk achter Szczesny, er was ook veel voor nodig om de Pool in deze vorm te kloppen. Een tweede poging van de aanvallende middenvelder om de doelman van afstand te kloppen, slaagde in de slotfase niet, net zoals de keeper ook het laatste woord had in een onderling duel met Sevilla-spits Youssef En-Nesyri.

Een verlenging was noodzakelijk, en daarin was het snel raak. Juventus liet Sevilla al te lang en te makkelijk voorzetten teven, en nu kreeg de ploeg uit Turijn de rekening. Érik Lamela was trefzeker uit de voorzet en zette de thuisploeg op voorsprong. Het verzet van Allegri's mannen was daarmee wel zo'n beetje gebroken. Tien minuten voor tijd gaf scheidsrechter Danny Makkelie Sevilla-speler Marcos Acuña een tweede gele kaart voor tijdrekken, al leek de leidsman niet helemaal meer te weten dat hij de Argentijn ergens eerder in deze marathonpartij al op de bon had geslingerd.

Zuur voor de back die nu de finale moet missen, want Sevilla gaat naar Boedapest. Natuurlijk gaat Sevilla naar Boedapest, waar het de finale van zijn lievelingstoernooi afwerkt tegen José Mourinho's AS Roma. In de Hongaarse hoofdstad gaat er één ongeslagen reeks aan: zowel Sevilla (zes stuks) als Mourinho (vijf) verloor nog nooit een Europese finale.