Serie A-sensatie Piatek scoort ook bij Polen en wil Lewandowski achterna

De ster van Krzysztof Piatek is rijzende. In zijn tweede optreden voor Polen begroette de spits zijn eerste interlanddoelpunt. 'Ik ben blij met mijn goal, maar hij heeft ons niets gebracht', zei de 23-jarige aanvaller na de Nations League-nederlaag tegen Portugal (2-3).

Piatek, die afgelopen zomer voor 4,5 miljoen euro door Genoa werd weggeplukt bij Cracovia Kraków, opende donderdag in de achttiende minuut met een kopbal de score tegen Portugal. Het was alweer zijn veertiende treffer van het seizoen voor club en land. Sinds zijn transfer scoort hij in nagenoeg al zijn wedstrijden. Alleen bij zijn debuut voor Polen in september stond de Serie A-sensatie droog.

Piatek kwam donderdag voor het eerst aan de aftrap met zijn voorbeeld. 'Ik probeer in de voetsporen te treden van Lewandowski', zei de Genoa-aanvaller over zijn zeven jaar oudere landgenoot, die alleen al in zijn honderd interlands 55 keer scoorde. 'Natuurlijk moeten we onze samenwerking nog wat verbeteren.'

Door het tegenvallende spel op het middenveld oogde de combinatie niet gelukkig. Het smaakte wel naar meer, zo stelde Lewandowski vast. 'Voor de eerste wedstrijd samen zag het er niet slecht uit. De samenwerking ging goed', zei de Bayern-spits, die de openingstreffer van Piatek aanhaalde als voorbeeld. 'Als iemand iets anders wil zeggen, dan moet je naar de herhaling kijken. Ik blokte de keeper. Het was geen toeval, maar een doelbewuste actie', zei hij met een glimlach.

Poolse legende Zbigniew Boniek had ook nog een advies voor de rijzende ster Piatek. 'Hij moet absoluut geen transfer in januari maken. Als hij mij om advies zou vragen, dan zou ik hem vertellen dat hij nog twee jaar bij Genoa moet blijven. Hij moet nog leren en zich verbeteren. En dan kan hij op zijn 25ste gaan waar hij maar wil gaan.'

Piatek beseft dat hij nog maar aan het begin staat van een doorbraak. 'Ik moet verder werken aan mijn tekortkomingen. Vooral in de eerste helft maakte ik veel fouten. Na rust ging het beter. Het is bekend dat een spits dicht bij het doel wil spelen, omdat dan de kans op een doelpunt groter is. Maar er zijn ook wedstrijden dat je meer moet doen om de bal te krijgen.' Dat was het geval tegen Portugal.