Sensationeel jaar Liverpool: 'Ze hebben echt alles, alleen de titel ontbreekt nog'

Reacties

De landstitel is officieel nog geen feit, maar in Engeland zijn ze het er al over eens dat het Liverpool van Jürgen Klopp een van de beste teams ooit in de Premier League-historie is. Dankzij de 2-0 zege op Sheffield United van donderdagavond dateert de laatste competitienederlaag nu van een jaar geleden.

Sensationeel jaar Liverpool: 'Ze hebben echt alles, alleen de titel ontbreekt nog'
© Pro Shots

En dus pakken de Britse media stuk voor stuk uit met de indrukwekkende cijfers die een jaar niet verliezen in de Premier League opleveren. Zo pakte Liverpool sinds de laatste nederlaag op 3 januari 2019 tegen Manchester City liefst 101 punten in 37 Premier League-duels, negen meer dan de regerend kampioen van Engeland er in dezelfde periode verzamelde. En het puntenmoyenne (2,73 per duel) is hoger dan toen City een Premier League-record vestigde in het seizoen 2017/18 door honderd punten te pakken (2,63 punt per duel).

De stand van de Premier League gerekend over het afgelopen jaar.
© BBC
De stand van de Premier League gerekend over het afgelopen jaar.

Dat Liverpool nu een jaar ongeslagen is in competitieverband, een serie die nu 37 wedstrijden behelst, is nog geen Premier League-record. Het Chelsea van José Mourinho bleef in 2004 en 2005 in totaal veertig competitieduels ongeslagen. Arsenal heeft het record in handen met een reeks van 49 Premier League-duels zonder nederlaag. De fameuze Invincibles van Arsène Wenger zetten die ongekende serie neer in 2003 en 2004. Zowel The Gunners als The Blues werden gedurende die series ook kampioen van Engeland.

Langste ongeslagen reeksen in Premier League

Club Periode Duels Dagen Punt/duel
Arsenal 2003-04 49 539 2,47
Chelsea 2004-05 40 386 2,65
Liverpool 2019-20 37 365 2,73

Op Anfield moeten ze nog even wachten voordat de eerste landstitel sinds 1990 een feit is, maar oud-speler Michael Owen vindt nu al dat het huidige Liverpool tot de beste teams ooit van de Premier League mag worden gerekend. 'Een paar jaar geleden hadden ze nog moeite een voorsprong vast te houden, maar het laatste jaar is echt sensationeel geweest', zei Owen als analyticus bij BT Sport. 'Ze hebben echt alles. We zijn getuige van een van de beste teams in de historie van de Premier League. Het enige dat ze nog moeten doen is die prijs pakken.'

Owen ziet wel gelijkenissen met het Manchester United van Sir Alex Ferguson. 'De belangrijkste reden waarom zij zo goed waren, is dat ze zoveel vertrouwen hadden in hun centrale verdedigers dat ze één-op-één durfden te spelen. Liverpool vindt ook dat prima, omdat ze weten dat ze groter, sterker en sneller zijn. En als je dat vertrouwen hebt, opent dat nieuwe mogelijkheden in de aanval. Zo ging het met Stam en Rio (Ferdinand, red.)', zei Owen, die daarmee een groot compliment gaf aan Virgil van Dijk zonder hem bij naam te noemen.

De topscorers van Liverpool tijdens de ongeslagen Premier League-serie.
© BBC
De topscorers van Liverpool tijdens de ongeslagen Premier League-serie.

Ferdinand stipte op zijn beurt het belang van Mohamed Salah en Sadio Mané aan. 'Ze zijn een nachtmerrie om tegen te spelen. Vooral Mané, zijn enige intentie is om de bal te krijgen en je voorbij te rennen. Hij speelt hem af met het idee om hem weer terug te krijgen. En de snelheid waarmee ze dingen doen is next level', aldus de oud-speler van United. Mané en Salah zijn gerekend over het afgelopen jaar ook de twee meest trefzekere spelers geweest van Liverpool in de Premier League met respectievelijk 25 en 19 doelpunten.

Dat Liverpool nu al een jaar lang ongeslagen is in competitieverband, zorgt uiteraard ook voor fraaie covers. Zowel Metro als The Daily Star kopt toepasselijk met Year We Go. Uniek is de serie van The Reds zeker niet. In Engeland presteerden Arsenal en Chelsea dus al hetzelfde en in de Europese topcompetities zijn er clubs die nog langer ongeslagen bleven. Zo verloor het AC Milan van Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard tussen 1991 en 1993 liefst 58 Serie A-duels niet. Bayern München bleef van 2012 tot 2014 53 Bundesliga-duels ongeslagen.

langste ongeslagen reeksen in Europese topcompetities

Club Periode Duels Dagen
AC Milan 1991-93 58 672
Bayern München 2012-14 53 524
Arsenal 2003-04 49 539
Juventus 2003-04 49 538
Barcelona 2017-18 43 400
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.