Senegal krijgt nieuwe kans op eerste Afrika Cup-titel

Senegal heeft zich als eerste land geplaatst voor de eindstrijd van het toernooi om de Afrika Cup. De ploeg van sterspeler Sadio Mané won woensdag met 1-3 van Burkina Faso.

© Imago
Burkina Faso
1 - 3
Senegal
Senegal

Senegal leek op voorhand de beste papieren te hebben om net als twee jaar geleden door te stoten naar de finale van het Afrika Cup-toernooi, maar Burkina Faso toonde zich een taaie tegenstander. Met Hassane Bandé (door Ajax verhuurd aan NK Istra 1961) en Bertrand Traoré (ex-Ajax) in de basis moest de defensie van Senegal aan de bak.

Na een half uur leek de runner-up van 2019 een opgelegde kans te krijgen om de ban te breken. Met een ware kamikaze-actie kegelde Burkina Faso-doelman Hervé Koffi middenvelder Cheikyou Kouyaté onbeholpen onderuit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bamlak Tessema Weyesa wees naar de stip, maar de VAR concludeerde dat Koffi de bal voor de botsing licht had beroerd en bracht Weyesa op andere gedachten.

Nieuwe teleurstelling
Diep in de blessuretijd van de eerste helft moest de scheidsrechter opnieuw een beslissing herzien. Edmond Tapsoba blokkeerde een kiezelharde inzet van Idrissa Gueye met zijn arm, maar die hing keurig langs zijn lichaam. Na het bekijken van de beelden kon Weyesa niet anders dan Senegal opnieuw teleurstellen en een streep zetten door de penalty. Ondanks vele protesten moest de tweevoudig finalist genoegen nemen met een hoekschop.

Na rust bleef het spel op en neer golven en bleven grote kansen aanvankelijk uit. Senegal slaagde er lange tijd niet in om de verdediging van Burkina Faso uiteen te rijten, maar mocht twintig minuten voor tijd alsnog juichen. Uit een corner probeerde aanvoerder Kalidou Koulibaly het artistiek met een omhaal, waarna de bal recht voor de voeten van Abdou Diallo viel. De verdediger van Paris Saint-Germain schoot van dichtbij raak (0-1).

Genadeklap
Een paar minuten later deelde Senegal de genadeklap uit. Na uitstekend voorwerk van Mané kon Bamba Dieng de bal in het lege doel schuiven (0-2). De aansluitingstreffer van Ibrahim Touré was slechts voor de statistieken, ook omdat Mané nog een duit in het zakje deed (1-3). Dat betekent dat Senegal zondag de kans krijgt om revanche te nemen voor de twee vorige finales, die allebei verloren gingen. De voortekenen voor de formatie van Aliou Cissé zijn gunstig: nog nooit verloor een land zijn eerste drie Afrika Cup-finales.