Senegal in het spoor van Oranje naar de achtste finale

Senegal heeft in de beslissende poulewedstrijd afgerekend met Ecuador. Het land dat door Oranje in de openingswedstrijd werd verslagen, gaat als nummer twee achter het Nederlands elftal vanuit Groep A naar de knock-outfase.

Ecuador
1 - 2
Senegal
Senegal

Alleen in een heel onwaarschijnlijk scenario zou zowel Ecuador als Senegal doorgaan naar de knock-outfase. De concurrenten van Oranje wisten vrij zeker dat ze in het rechtstreekse gevecht moesten knokken om het tweede ticket voor de achtste finale. Senegal begon met een punt minder dan Ecuador aan het slotstuk van de poulefase, maar was wel de bovenliggende partij.

In de achtste minuut was het al bijna raak voor Senegal. Boulaye Dia werd in de achtste minuut gelanceerd. De spits die scoorde bij de zege op Qatar schoot snel richting de verre hoek, maar zijn poging ging voorlangs. Het was Senegal dat met afstand de meeste doelpogingen had. Ecuador speelde geduldig en gedisciplineerd, tot het vlak voor rust achterin misging. Piero Hincapié probeerde Ismaila Sarr te stoppen in het strafschopgebied en deed dat wel erg onbesuisd. De verdediger van Bayer Leverkusen liep de aanvaller van Watford omver. De bal ging op de stip en de strafschop werd koeltjes benut door Sarr: 0-1.

Een voorsprong verdedigen is Senegal normaal gesproken wel toevertrouwd. Het land hield op weg naar het winnen van de Afrika Cup begin dit jaar drie keer de nul in de poulefase. Het spelbeeld na rust was zoals verwacht bij die tussenstand. Het offensief van Ecuador werd bij de start van de tweede helft al ingeluid met een dubbele wissel. Een open kans bleef lang uit, maar in de 68ste minuut hadden de aanvallende intenties toch effect. Revelatie Moises Caicedo scoorde uit een corner van Felix Torres: 1-1.

Bij de gelijke stand was Ecuador virtueel dus weer door, maar gelijk bleef het niet lang. Twee minuten na de treffer van de Ecuadorianen sloeg Senegal alweer toe. Captain Kalidou Koulibaly maakte het verschil voor zijn ploeg. Via een Ecuadoraans been viel de bal bij een vrije trap goed voor de Chelsea-verdediger. Koulibaly klopte doelman Hernán Galíndez van dichtbij met een tegendraads schot: 1-2. Koulibaly speelde tegen Ecuador zijn 66ste interland, maar had als international nog nooit gescoord. Hij had niet op een veel belangrijker moment eindelijk kunnen scoren.

Voor Senegal wacht in de achtste finale een clash met de nummer één van Groep B. Dat wordt waarschijnlijk Engeland.