Oranje als groepswinnaar naar achtste finale na simpele zege op Qatar

Reacties

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdag als groepswinnaar voor de achtste finale van het WK in Qatar geplaatst. Het al uitgeschakelde gastland was in de laatste groepswedstrijd geen partij, al liet Oranje na het klasseverschil echt uit te drukken in de score.

Oranje als groepswinnaar naar achtste finale na simpele zege op Qatar
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Qatar
Qatar

Zo deed Oranje wat het moest doen. Wel was het spel in balbezit bij vlagen weer slordig. Na het teleurstellende optreden tegen Ecuador stipten zo ongeveer alle spelers dat aan als het voornaamste verbeterpunt en bondscoach Louis van Gaal stelde voor de aftrap eveneens dat zijn ploeg nauwkeuriger moest zijn aan de bal, maar ook tegen Qatar was er in dat opzicht nog ruimte voor verbetering.

Desondanks kwam Oranje vaak genoeg in de buurt van het Qatarese doel. De afronding liet op die momenten in eerste instantie nog te wensen over. Zo volleerde de in de basis teruggekeerde Memphis Depay de bal over, nadat Davy Klaassen in de weg liep bij een schot van Frenkie de Jong. Ook Daley Blind kreeg zijn inzet niet tussen de palen, nadat Memphis nog was gestuit.

Halverwege de eerste helft was het bij de beste aanval voor rust dan toch raak. En weer was het Gakpo die na een combinatie door het midden met Klaassen en Memphis de score opende. De 23-jarige PSV'er aarzelde geen moment toen hij vanaf de rand van het strafschopgebied kon uithalen en liet doelman Meshaal Barsham kansloos met een loepzuiver schot in de korte hoek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo was Gakpo voor het derde WK-duel op rij trefzeker voor Oranje. Qatar probeerde daar wel iets tegenover te stellen, maar was niet bij machte de Nederlandse defensie in de problemen te brengen. De enige momenten dat doelman Andries Noppert in actie moest komen, ontstonden na balverlies op het middenveld van Marten de Roon en Klaassen. Ook bij corners stichtte Qatar geen serieus gevaar.

Toen Frenkie de Jong de marge vlak na rust verdubbelde, was de zege – en dus groepswinst gezien de stand bij Ecuador - Senegal – in de tas. De 25-jarige middenvelder kon zich door de basisplaats van De Roon in een later stadium bemoeien met het aanvalsspel. Dat wierp zijn vruchten af toen De Jong de bal in de 49ste minuut over de lijn duwde, nadat Memphis op keeper Barsham had geschoten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Memphis zelf was een doelpunt tijdens zijn eerste basisplaats van dit WK niet gegund. Van Gaal kondigde vooraf al aan dat de aanvalsleider van Oranje hooguit zestig minuten zou spelen, omdat hij geen onnodig risico met hem wil nemen. Dat werden er uiteindelijk 65, toen Vincent Janssen voor hem in de ploeg kwam. Tegelijk met hem kwam Steven Berghuis erin als vervanger van Klaassen.

De twee invallers dachten snel na hun entree al de derde Oranje-treffer te maken, maar Gakpo beroerde de bal met de hand voordat Berghuis binnentikte op aangeven van Janssen. Daarna nam Oranje - met invallers Teun Koopmeiners, Wout Weghorst en Kenneth Taylor - gas terug en deed Qatar nog een vergeefse poging een eretreffer te maken. Berghuis was met een schot op de kruising dicht bij de 3-0.

Zo boekte Oranje uiteindelijk een simpele zege en gaat het als groepswinnaar naar de laatste zestien. Later deze dinsdag zal blijken wie de tegenstander wordt. In Groep B valt dan de beslissing. De nummer twee uit die poule stuit komende zaterdag op het Nederlands elftal. Op dit moment kunnen Engeland, Iran, de Verenigde Staten en Wales allemaal nog door naar de achtste finale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
5-1
+4
7
2
Senegal
3
2
0
1
5-4
+1
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4-3
+1
4
4
Qatar
3
0
0
3
1-7
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.