Seleçao toont weinig respect voor Noord-Korea

55 minuten hield het nietige Noord-Korea stand tegen topfavoriet voor de titel Brazilië. Een waanzinnige pegel van Maicon brak de ban en de Zuid-Amerikanen wonnen uiteindelijk met 2-1. De realisme en conservatisme predikende Brazilianen hadden achteraf weinig begrip voor de defensieve strijdwijze van de Aziatische opponent.

Seleçao toont weinig respect voor Noord-Korea

'Het is niet makkelijk om te spelen tegen een ploeg die zo defensief speelt', vertelde coach Carlos Dunga, die in zijn thuisland weinig respect afdwingt omdat hij het jogo bonito verruilde voor countervoetbal. 'Ik ben tevreden over het resultaat, maar ik wil meer. Ik wil dat we meer scoren.'

'De ruimtes waren uiterst klein voorin', liet Luís Fabiano, spits zonder doelpunten, weten. 'We hadden het moeilijk want we bevonden ons telkens in een zee tjokvol Koreaanse spelers. We kregen de bal gewoon niet in de aanval.' Verdedigende middenvelder Felipe Melo had het idee dat ze tegen twee linies van vijf man speelden.

'Het is saai om te spelen tegen zo'n team, je bent alleen maar aan het aanvallen', vulde keeper Júlio César aan. 'Noord-Korea speelde alleen maar op de counter.' Verdediger Juan meent dat de speelwijze het lot is van het moderne voetbal. 'Je ontmoet dan een ploeg zonder traditie op topniveau. Die kunnen dan alleen maar scherp dekken en zijn louter bezig met verdedigen.'

Het is opvallend dat juist de Brazilianen met dergelijke kritiek komen. Onder het bewind van Dunga is het samba-voetbal veranderd in een tactiek die mikt op de counter en waar de meeste doelpunten vallen uit standaardsituaties. Met de uitspraak als je tegen een aanvallend team speelt, krijg je veel meer ruimte, geeft dan ook aan dat de coach zelf liever de ploeg is die niet het initiatief heeft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen