Seizoen titelverdediger Chelsea start met nachtmerrie

Reacties

Het eerste competitieduel van Chelsea is op een waar fiasco uitgedraaid. Op eigen veld verloor de Engelse kampioen met ondanks een late opleving van laagvlieger Burnley, dat vorig seizoen buitenshuis nog waardeloos presteerde. Chelsea eindigde met negen man en verloor met 2-3.

Seizoen titelverdediger Chelsea start met nachtmerrie

De ellende voor de ploeg van de als altijd bevlogen manager Antonio Conte begon in de veertiende minuut. Verdediger en aanvoerder Gary Cahill besloot te gaan dribbelen, maar verloor het overzicht. De Engelsman speelde de bal te ver voor zich uit en probeerde dat te herstellen met een onhandige tackle vol op de benen van Steven Defour. Tot woede van het Chelsea-kamp werd Cahill direct van het veld gestuurd.

Het begin van de nachtmerrie van Chelsea: de rode kaart van Gary Cahill.
Het begin van de nachtmerrie van Chelsea: de rode kaart van Gary Cahill.

Daarmee kwam er ook een einde aan het duel van de Franse jongeling Jeremie Boga, die door Conte naar de kant werd gehaald ten faveure van verdediger Andreas Christensen. Tot herstel leidde de noodzakelijke wissel bij Chelsea geenszins, want in de 23ste minuut werd het leed vergroot met de 0-1. Burnley rook met een man meer bloed en had niet lang nodig om dat in de score uit te drukken. Onder druk van David Luiz raakte spits Sam Vokes de bal dusdanig dat keeper Thibaut Courtois net niet kon voorkomen dat de bal in de verre hoek viel: 0-1.

Hoogstandje
De verbouwereerde Chelsea-fans wisten toen nog niet dat het nog véél erger zou worden. In de 39ste minuut kwam immers de 0-2 op schitterende wijze op het scorebord. Na een combinatie met Jack Cork nam Stephen Ward de bal met zijn borst en op volle snelheid mee om de bal schitterend in de verre hoek te knallen. Ook na dat hoogstandje was het nog niet gedaan met het Burnley-vuurwerk want op slag van rust kon Vokes vogelvrij de 0-3 binnenkoppen. Defour was daarbij de aangever. Zo beleefde de kampioen een rampzalige eerste helft en lieten de fans hun onvrede blijken.

Voor rust deed Chelsea dus in niets denken aan de degelijke ploeg van vorig seizoen. In het tweede bedrijf moest geprobeerd worden de aansluiting te vinden. Waar The Blues in het kampioensseizoen rekenden op ingevingen van Eden Hazard, Pedro (nu beiden geblesseerd) en Diego Costa (gebrouilleerd met Conte) moesten nu de in de basis gestarte Michy Batshuayi, Cesc Fábregas en Willian voor de creativiteit voorin zorgen.

Pas met mega-aankoop en invaller Álvaro Morata in de gelederen, hij verving Batshuayi, kon Chelsea wat terug doen en druk ontwikkelen. Zijn vallende kopbal op aangeven van Willian betekende in de 68ste minuut de aansluitingstreffer en Burnley begon te wankelen. Even leek de in de competitie debuterende Spanjaard ook de 2-3 te maken, maar die treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. De Spanjaard toonde zich daarbij niet van zijn slimste kant, want de inzet van Christensen was ook zonder zijn laatste tikje erin gegaan.

Met een man minder bleef Chelsea druk ontwikkelen, zo raakte N'Golo Kanté de paal. In de 81ste minuut volgde nog maar eens een domper voor Chelsea, toen ook Fagregas mocht inrukken (twee keer geel). In de eerste helft kreeg hij geel voor een cynisch applausje met dito commentaar aan het adres van de arbiter en een overtreding betekende zijn tweede gele kaart. Zelfs met negen man scoorde Chelsea nog, David Luiz zorgde voor spanning door van dichtbij binnen te tikken na doorkoppen van Morata. Maar omdat het daarbij bleef, startte Chelsea het seizoen waarin de titel verdedigd moet worden toch in mineur.

De Londenaren zijn de eerste titelverdediger in de geschiedenis van de Premier League die in het openingsduel drie goals moest slikken. Hoe anders zal er bij Burnley worden teruggekeken op de eerste wedstrijd. De ploeg van Sean Dyche eindigde vorig seizoen met veertig punten als zestiende, maar haalde er daar maar zeven (!) van in uitduels.

Mourinho-seizoen
Hoewel het nog veel te vroeg is om er conclusies aan te verbinden, deed het openingsduel van Chelsea een klein beetje denken aan het seizoen 2015/16. Onder Mourinho was Chelsea in 2015 kampioen geworden, maar het seizoen daarop verliep desastreus. Uiteindelijk werd Mourinho na een half jaar ontslagen en eindigde Chelsea als tiende. Conte had in aanloop naar dit seizoen juist nog een sneer uitgedeeld aan de Portugees, door te stellen dat Chelsea moest voorkomen een dergelijk Mourinho-seizoen te draaien. Het duel gaat in ieder geval de recordboeken in. Chelsea stond nog nooit in de Premier League bij rust al met drie goals achter op Stamford Bridge. Veerkracht is nu nodig, want de volgende tegenstanders zijn Tottenham Hotspur (uit), Everton (thuis), Leicester City (uit) en Arsenal (thuis).

Sam Vokes groeide met zijn twee goals uit tot gevierde man bij Burnley.
Sam Vokes groeide met zijn twee goals uit tot gevierde man bij Burnley.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.