Seedorf onthult speciale raad van ex-voetballers tegen racisme

Clarence Seedorf gaf maandagavond een spaarzaam optreden in de openbaarheid. De voetbalgeweldenaar van weleer was aangeschoven om een oefenwedstrijd te promoten, maar besprak ook onder meer discriminatie en racisme in de voetballerij.

Seedorf onthult speciale raad van ex-voetballers tegen racisme
© Pro Shots

Bij Veronica Offside kwam het gesprek daarop aan de hand van de emotionele persconferentie van de Braziliaanse ster Vinícius Júnior, die de laatste tijd voortdurend op onsmakelijke wijze bejegend wordt. 'Vinícius is één van de beste spelers. Dit zijn veel oude emoties die hij met zich meedraagt. Voor mij wordt hij nu te veel gebruikt als voorbeeld – er zijn er nog veel meer die er last van hebben. Het is niet van hem alleen, en dat is wel hoe hij er nu in staat', aldus Seedorf.

De gewezen middenvelder ziet wel een hoopvolle ontwikkeling. 'Er is wel iets moois gaande met de FIFA. Vijftig, zestig oud-spelers zijn samengekomen en maken een plan om op korte termijn racisme en discriminatie in stadions tegen te gaan. Dat is geen probleem van alleen het voetbal, het is een groter probleem waarin iedereen zijn steentje moet bijdragen om wat te veranderen. Hopelijk kan het voetbal ook helpen', sprak Seedorf, die erop wijst dat het probleem niet stopt bij Vinícius.

'Ik noem de NBA wel eens. Als je daar gaat kijken: dit soort dingen heb je daar niet. Er moet een plan komen van hogerhand om dit de stadions uit te helpen. Het gaat namelijk veel breder dan Vinícius, je vindt zo moeilijk diversiteit onder trainers. Voor mij is het geen probleem, ik heb genoten van mijn tijd als trainer, maar als we gaan analyseren had ik nooit weggestuurd moeten worden bij AC Milan.'

Seedorf constateerde daarna dat trainers van kleur wat hem betreft te weinig aan de bak komen. 'We hebben Patrick Vieira, Thierry Henry, Sol Campbell, ik kan nog wel wat namen noemen. Die hebben geen kansen gekregen. Ik heb nog een paar kansjes gekregen, zij niet. Dan moet je kijken wat discriminatie is. Als je bij een bedrijf mensen zoekt, zoeken ze mensen die op hen lijken. Zo krijg je geen diversiteit. Ik wil niet alles discriminatie noemen, maar het is wel wereldwijd aan de hand.'

Bekijk hier al onze video's