Alavés heeft zaterdag zijn meerdere moeten erkennen in Real Madrid, dat door de nipte zege de koppositie van Barcelona heeft overgenomen.

Alavés
1 - 2
Real Madrid
Real Madrid

Het resultaat mocht dan wat teleurstellend zijn geweest (2-2), het vertoonde spel tegen Paris Saint-Germain stemde tot grote tevredenheid in het Madrileense kamp. Trainer Zinedine Zidane sprak na het Champions League-duel vol lof van 'totaalvoetbal'.

Ondanks het sterke optreden tegen PSG achtte de Franse trainer het raadzaam om zijn rotatiebeleid te volgen. Tegen Alavés nam Alphonse Areola de plaats onder de lat over van Thibaut Courtois, waar Éder Militão en Luka Modric de voorkeur kregen boven Raphaël Varane en Federico Valverde. De absentie van Eden Hazard door een blessure bood Gareth Bale de kans zich weer vanaf aftrap te laten gelden.

Met de gewijzigde basisformatie was het tot na rust wachten voordat Real Madrid zijn overwicht tot uitdrukking bracht in de score. In de eerste helft was De Koninklijke vooral gevaarlijk geweest met schoten van afstand van onder anderen Isco en Casemiro. In de 52ste minuut brak Sergio Ramos de ban. De verdediger liet de bal na een vrije trap van Toni Kroos van zijn hoofd glijden: 0-1.

Alavés had in de jacht op de gelijkmaker z'n hoop gevestigd op de VAR. De claims na een vermeende handsbal van Modric en een vermeende overtreding van Ramos bleven onbeantwoord, zoals ook in de eerste helft een verdachte actie van Éder Militão op Aleix Vidal in het strafschopgebied niet leidde tot een straf voor de Real-verdediger.

Na ruim een uur vond Alavés wel gehoor bij de arbitrage na een overtreding van Ramos op spits Joselu. De daaruit voortvloeiende strafschop leidde tot de gelijkmaker van Lucas Pérez. Het Madrileense antwoord liet echter niet lang op zich wachten. Na een voorzet van Modric eindigde de kopbal van Isco via keeper Fernando Pacheco op de paal, waarna Dani Carvajal in de 69ste minuut van dichtbij de 1-2 kon binnentikken.

Dit keer liet Real Madrid zich niet meer verrassen door Alavés, dat in de persoon van Pérez in de slotfase de kans op de gelijkmaker liet liggen. Door de zege heeft de ploeg van Zidane de koppositie overgenomen van Barcelona, dat zondag op bezoek bij Atlético Madrid de achterstand van drie punten weer kan wegpoetsen.