Scorende ADO-spits Johnsen belangrijk bij Noors succes in IJsland

Bjørn Johnsen heeft zijn eerste interlanddoelpunt voor Noorwegen te pakken. De spits van ADO Den Haag was in zijn vijfde interland trefzeker tegen IJsland en hielp Noorwegen daarmee op weg naar de knappe 2-3 zege.

Johnsen opende na een klein kwartier de score. De aanvaller werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld, draaide naar zijn linkerbeen en schoot hard raak. De IJslandse doelman Frederik Schram kreeg nog wel een hand tegen de bal, maar kon geen redding brengen.

Al in de eerste helft poetste IJsland de achterstand weg. De WK-ganger kreeg na een halfuur een strafschop, die werd binnengeschoten door voormalig SC Heerenveen-spits Alfred Finnbogason. Hij keerde niet terug voor de tweede helft en zag vanaf de bank hoe Gylfi Sigurdsson twintig minuten voor tijd met een beheerst stiftje de 2-1 voor IJsland maakte.

De gastheer wist deze voorsprong niet over de streep te trekken. Acht minuten nadat Johnsen was gewisseld, zorgde Joshua King voor de gelijkmaker. Voormalig FC Groningen-spits Alexander Sørloth, die voor Johnsen in de ploeg was gekomen, hielp Noorwegen hierna zelfs nog aan de zege. King verzorgde bij dit doelpunt de assist.

Woensdag spelen de Noren opnieuw tegen een land dat naar het WK gaat. Dan is Panama de tegenstander. IJsland oefent donderdag nog tegen Ghana en treft op het WK in de groepsfase Argentinië, Nigeria en Kroatië.

Bij IJsland kwam PSV'er Albert Gudmundsson zaterdagavond slechts een paar minuutjes in actie. Hij kwam in de 88ste minuut als invaller voor Birkir Bjarnason binnen de lijnen. Aan de kant van Noorwegen deed Johnsen 72 minuten mee en speelde AZ-verdediger Jonas Svensson de hele wedstrijd uit.