Schrikbarend verval Feyenoord, Ajax zeldzaam perfect in oktober

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag komen Feyenoord en Ajax in actie. PEC Zwolle probeert ten koste van ADO Den Haag de uitmuntende seizoenstart door te trekken en in Almelo duelleren Heracles en VVV-Venlo.

Schrikbarend verval Feyenoord, Ajax zeldzaam perfect in oktober

Heracles Almelo - VVV-Venlo

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Martin Pérez (Eredivisie-debuut)
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo1 zege, 1 gelijkspel, 3 nederlagen
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo1 zege, 2 gelijke spelen, 2 nederlagen

Actueel

• Door de nederlaag bij PSV van vorige week bleef Heracles Almelo steken op negen punten. Dat zijn er maar drie meer dan hekkensluiter Roda JC Kerkrade. VVV-Venlo bivakkeert in de middenmoot, wat gezien de balans van drie zeges, drie gelijke spelen en drie nederlagen logisch is.

Geen club veroverde minder punten in de afgelopen acht speelrondes dan Heracles Almelo (slechts zes). In de acht Eredivisie-duels daarvoor, dus inclusief het slot van het vorige seizoen, veroverde de ploeg van John Stegeman nog vijftien punten.

• Heracles Almelo incasseerde deze Eredivisie-jaargang al zeven treffers in het laatste kwartier, meer dan welke club ook.

• Inclusief het vorige seizoen van de Limburgers in de Eredivisie - 2012/13 - is VVV-Venlo zes Eredivisie-uitduels zonder nederlaag. Het clubrecord staat op zeven en werd neergezet in de periode 1986-1987.

• Gedurende slechts twee van de laatste 25 Eredivisie-wedstrijden hadden teams van Maurice Steijn (voorheen ADO Den Haag, nu VVV-Venlo) meer balbezit dan de tegenstander.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: PSV - Heracles Almelo
Samenvatting VVV-Venlo - ADO Den Haag

Historie

• Pas voor de zevende keer komt het affiche Heracles Almelo - VVV-Venlo voor in een Eredivisie-schema. De helft van de duels eindigde in een gelijkspel. Verder won Heracles twee keer en pakte VVV-Venlo eenmaal alle punten.

• In 2011 eindigde Heracles Almelo - VVV-Venlo in liefst 7-0, nog altijd de grootste overwinning die de Heraclieden ooit boekten op het hoogste niveau.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - VVV-Venlo:

SeizoenUitslag
2007/080-0
2009/101-0
2010/112-2
2011/127-0
2012/131-1

Roda JC Kerkrade - Feyenoord

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:2 zeges, 3 nederlagen
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:1 zege, 1 gelijkspel, 3 nederlagen

Actueel

• Roda JC Kerkrade ging na twee achtereenvolgende overwinningen vorige week weer eens onderuit; FC Twente bleek met 3-0 te sterk. De Limburgers dragen met zes punten de rode lantaarn. Feyenoord moet simpelweg winnen om enigszins in het spoor van PSV te blijven.

• Gedurende de eerste negen speelrondes morste Feyenoord al elf punten. Dat er meer dan na 24 duels in het voorbije seizoen (negen verliespunten).

Midweeks won Feyenoord in het KNVB-bekertoernooi van de amateurs van Swift.

• Feyenoord koesterde dit Eredivisie-seizoen 219 minuten een voorsprong in een uitwedstrijd. Alleen Vitesse presteert beter in dit opzicht met 232 minuten met een voordelige marge.

• Roda JC Kerkrade kwam in de eerste negen speelrondes tot slechts 75 doelpogingen, minder dan elke andere ploeg in de Eredivisie.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: FC Twente - Roda JC Kerkrade
Samenvatting: Feyenoord - Ajax

Historie

• Kerkrade is voor de 44ste keer het toneel van een Eredivisie-duel tussen Roda JC en Feyenoord. De Rotterdammers hebben een nipt positieve balans met veertien nederlagen en vijftien zeges. Veertien keer bleef een winnaar uit.

• Als we wedstrijden in De Kuip ook meerekenen, dan won Roda JC Kerkrade slechts twee van zijn laatste dertig Eredivisie-ontmoetingen met Feyenoord. De andere 28 duels in die serie leverden acht gelijke spelen en twintig nederlagen op.

• In zes van de laatste tien Eredivisie-duels met Feyenoord bleef Roda JC Kerkrade zelfs zonder een treffer. Vijf goals maakten de Limburgers in totaal in die wedstrijden.

'Keuzes Van Bronckhorst mogen best verrassender bij Feyenoord'
Een razendsnelle vooruitblik op Roda JC Kerkrade - Feyenoord.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Roda JC - Feyenoord:

SeizoenUitslag
2011/120-0
2012/130-1
2013/141-2
2015/161-1
2016/170-2

PEC Zwolle - ADO Den Haag

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Edwin van de Graaf
Laatste 5 duels PEC Zwolle:3 zeges, 2 gelijke spelen
Laatste 5 duels ADO Den Haag:3 zeges, 1 gelijkspel, 1 nederlaag

Actueel

• Met achttien punten uit negen wedstrijden is PEC Zwolle bezig aan een fenomenale seizoenstart. ADO Den Haag kwam moeizaam op gang, maar vond zich na de voorbije speelronde terug op de achtste plaats. De laatste weken pakt de residentieclub punten bij de vleet.

• Fons Groenendijk staat in de topdrie van ADO Den Haag-coaches met het hoogste winstpercentage in de Eredivisie. Onder leiding van de oud-middenvelder trok de residentieclub in 45 procent van de duels aan het langste eind. Alleen Václav Jezek (51 procent) en John van den Brom (47 procent) gooien hogere ogen.

• De spelers van ADO Den Haag kunnen historie schrijven. Nog nooit zegevierde de club in vier achtereenvolgende uitwedstrijden in de Eredivisie.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: NAC Breda - PEC Zwolle

Voor de samenvatting van VVV-Venlo - ADO Den Haag zie hierboven.

Historie

• Van de vorige twaalf Eredivisie-bezoekjes aan PEC Zwolle won ADO Den Haag er slechts één, in 2003/04. De thuisploeg zette acht ontmoetingen in winst om en drie keer voegden beide ploegen een punt toe aan het totaal na een onderling duel.

• Sinds PEC Zwolle in 2012 promoveerde naar de Eredivisie rekende het liefst zeven keer af met ADO Den Haag. Tegen geen enkele andere club realiseerden de Blauwvingers in die periode zoveel zeges.

• In maart 1980 - Joop Zoetemelk moest de Tour de France nog winnen - noteerde ADO Den Haag in Eredivisie-verband voor het laatst een clean sheet tegen PEC.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - ADO Den Haag:

SeizoenUitslag
2012/134-2
2013/146-1
2014/153-1
2015/162-1
2016/172-1

Willem II - Ajax

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 duels Willem II:3 zeges, 2 nederlagen
Laatste 5 duels Ajax:3 zeges, 1 gelijkspel, 1 nederlaag

Actueel

• Willem II en Ajax hebben zich de afgelopen weken beide hersteld van een zwakke start. Waar de Tilburgers niet meer laatste staan, hebben de Amsterdammers zich op de tweede plaats genesteld. PSV heeft wel vijf punten meer dan de ploeg van Marcel Keizer.

• Willem II kan geen beroep doen op Fran Sol, die deze week een operatie moest ondergaan vanwege een tumor in zijn teelbal. De Spanjaard nam dit seizoen liefst zes van de tien Eredivisie-goals van de Tilburgers voor zijn rekening.

• Pas voor de tweede keer in de laatste twintig Eredivisie-seizoenen kan Ajax de maand oktober zonder puntenverlies doorkomen. Dat kregen de Amsterdammers in 2006/07 voor het laatst voor elkaar.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: FC Groningen - Willem II

Voor de samenvatting van Feyenoord - Ajax zie hierboven.

Historie

• Willem II - Ajax is toe aan uitgave nummer 42 in Eredivisie-verband. Opmerkelijk is dat het duel slechts tweemaal in een gelijkspel eindigde. Zeven keer trok Willem II de zege naar zich toe en 32 keer triomfeerde Ajax.

• Ajax maakte liefst 263 Eredivisie-goals tegen Willem II. Geen enkel team scoorde vaker tegen een specifieke tegenstander op het hoogste niveau.

• De meest bijzondere editie van Willem II - Ajax vond plaats in januari 1996. Dankzij een goal van Henry van der Vegt boekten de Tilburgers een sensationele 1-0 overwinning. Het was voor de toenmalige Europees en wereldkampioen Ajax de eerste verliesbeurt na een reeks van 52 competitiewedstrijden zonder nederlaag.

• Afgelopen seizoen was dit de wedstrijd waarin de Amsterdammers aantraden met de jongste basis ooit in de Eredivisie. De Ajacieden telden die middag gemiddeld twintig jaar en 139 dagen. De jonkies zegevierden met 1-3, maar moesten de titel laten aan Feyenoord. Ook in 2007 liep Ajax het kampioenschap mis ondanks een triomf in Tilburg op de slotdag.

Ajax won woensdag in het KNVB-bekertoernooi van stadgenoot De Dijk.
Een razendsnelle vooruitblik op Willem II - Ajax.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Ajax:

SeizoenUitslag
2010/111-3
2012/132-4
2014/151-1
2015/160-4
2016/171-3
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.