Een veerkrachtig 1899 Hoffenheim heeft zaterdag een punt veroverd in het Bundesliga-duel met Fortuna Düsseldorf. De middag begon hopeloos voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder. RB Leipzig liet na een domme rode kaart van Dayot Upamecano een steek vallen tegen hekkensluiter SC Paderborn.

Fortuna Düsseldorf
2 - 2
1899 Hoffenheim

Met twee achtereenvolgende overwinningen had 1899 Hoffenheim zich nadrukkelijk weer gemeld in de race om een Europees ticket, maar de ploeg van Alfred Schreuder beleefde een horrorstart tegen Fortuna Düsseldorf. Eerst kopte Rouwen Hennings van dichtbij raak, waarna niet veel later Benjamin Hübner moest inrukken met een rode kaart. De verdediger, door wiens terugkeer Melayro Bogarde weer op de bank moest plaatsnemen, deelde in de ogen van de arbitrage een tik uit aan Kaan Ayhan.

Ondanks de numerieke minderheid trok Hoffenheim de stand na dik een kwartier weer gelijk: Munas Dabbur sloeg toe bij een rebound nadat de defensie van de thuisploeg de bal niet weg kreeg na een vrije trap. Na een afgekeurde treffer van Hennings (Kenan Karaman beging in de aanloop een overtreding) bloedde het duel wat dood om in de tweede helft weer te ontbranden. Dat kwam vooral door Hoffenheim, dat geen genoegen wenste te nemen met een gelijkspel.

Nadat Robert Skov vlak na de hervatting een fraaie kans had laten liggen, was het na 61 minuten wél raak. Diezelfde Skov bracht Steven Zuber in stelling en de Zwitser schoof de bal van zo'n zeventien meter geplaatst in de hoek. Fortuna Düsseldorf liet het er niet bij zitten en herstelde in de 76ste minuut de balans. Hennings schoot raak vanaf de strafschopstip, na een overtreding van Havard Nordveit op Erik Thommy. Hoffenheim, waar Bogarde vlak voor tijd nog inviel, hield dit punt vast. Schreuder en de zijnen hebben daardoor nog steeds uitzicht op Europees voetbal.

Paderborn

De afgelopen dagen domineerde Timo Werner het nieuws: volgens Engelse en Duitse media wordt spoedig bekendgemaakt dat de aanvaller van RB Leipzig overstapt naar Chelsea. Tegen hekkensluiter SC Paderborn toonde de international na 27 minuten zijn waarde als aangever. Werner had misschien voor zijn eigen kans kunnen gaan, maar hij besloot de bal af te leggen op de meegelopen Patrik Schick, die koeltjes afrondde.

De treffer was zeer verdiend. Hoewel RB Leipzig zeker niet zijn beste niveau haalde, was de ploeg wel dominant tegen de hekkensluiter, die eerder dit seizoen op bezoek bij Borussia Dortmund nog zeer knap met 3-3 gelijkspeelde. Toch zocht de Champions League-kwartfinalist met een slecht gevoel de kleedkamer op. Vlak voor rust kreeg Upamecano namelijk zijn onnodige tweede gele kaart (voor het wegtrappen van de bal), waardoor Paderborn in de tweede helft met een man meer op jacht kon gaan naar de gelijkmaker.

Met het inbrengen van Marcel Halstenberg voor Schick greep Julian Nagelsmann halverwege in. Logischerwijs nam Paderborn veel meer initiatief dan voor rust, maar erg veel dreiging ging er niet uit van de aanvallen van de gedoodverfde degradant. Omdat RB Leipzig het accent logischerwijs niet meer op de aanval legde, was er nog maar weinig te beleven. Dat veranderde in de blessuretijd. Christian Strohdiek prikte een rebound binnen (die doelman Péter Gulácsi wel heel eenvoudig weggaf) en dompelde daarmee RB Leipzig in rouw: 1-1.

Door het gelijkspel is RB Leipzig nog lang niet zeker van deelname aan de Champions League. De ploeg van Nagelsmann staat derde, maar de achtervolgers zijn nog niet op een beslissende achterstand gezet.