Schouten ziet geen reden voor paniek bij PSV

Jerdy Schouten baalt enorm na de nederlaag van PSV tegen NEC, met name van de gemiste kansen in de eerste helft. 'Ik vind niet dat we daar te makkelijk over heen moeten kijken', zei de teleurgestelde middenvelder na het eerste verlies van het seizoen in de competitie.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 1
PSV
PSV

Schouten gaf tijdens de persconferentie direct toe dat het spel van PSV ondermaats was geweest. De Oranje-international vond dat de zaken echter ook niet te negatief moesten worden bekeken. Aan kansen was geen gebrek geweest in de eerste helft. 'Ik vind niet dat we daar te makkelijk over heen moeten kijken, dat er een fase was waarin we met 0-1 voorkwamen en er daarna nog een paar bij moeten schieten. In principe hebben ze voor rust geen kans gehad, los van de penalty die ze kregen, wat ook gewoon niet goed was van ons. Dat moet je de wedstrijd in de rust gewoon al binnen hebben, ook al speel je slecht', deed Schouten zijn verhaal op de persconferentie na de 3-1 nederlaag.

Uit de statistieken blijkt dat PSV in Nijmegen in de eerste helft tot 1,61 Expected Goals kwam. Het gemiddelde van de Eindhovenaren in de eerste 45 minuten van Eredivisie-wedstrijden dit seizoen is 1,31. PSV kwam tegen NEC voor rust ook tot veertien doelpogingen, terwijl het gemiddelde bij de koploper op dat vlak 11,67 doelpogingen is.

Nog een statistiek:

PSV kwam tegen NEC tot 51 balcontacten in de vijandelijke zestien. Sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11) verloren de Eindhovenaren nooit eerder een Eredivisie-duel waarin het tot zoveel balcontacten in de vijandelijke zestien kwam.

Schouten gaf aan dat het niet efficiënt zijn eerder dit seizoen in zijn ogen al een probleem is geweest bij PSV. Toen werd dat echter vaak gecamoufleerd met alsnog een positieve uitslag. 'Soms creëerden we dertig kansen en gingen er vier in. Dan was dat ook prima. Maar soms creëer je er geen dertig maar tien, dan is het te weinig als je maar één in schiet. Dat is gewoon veel te weinig', zei de 27-jarige middenvelder, die baalde dat PSV niet langer de mogelijkheid heeft om ongeslagen kampioen te worden. Schouten over de ongeslagen status die PSV kwijt is: 'Het is niet dat we het daar elke dag met elkaar over hadden, maar bij mij persoonlijk leefde het wel, ja.'