Schotse winnaar van 183 miljoen euro in loterij neemt club over

Reacties

Dankzij de winst van de EuroMillions jackpot in 2011 kreeg Colin Weir plotseling de beschikking over 183,7 miljoen euro. De toen 64-jarige Weir stopte met zijn werk als cameraman en begon leukere dingen te doen. Eén daarvan was investeren in zijn favoriete club Partick Thistle. Nu heeft hij de overname van de Schotse vereniging afgerond.

Schotse winnaar van 183 miljoen euro in loterij neemt club over
© Andrew Hendo / Wikimedia Commons

Weir, inmiddels 71 jaar oud, nam woensdag tegen betaling van een onbekend bedrag een meerderheidsbelang van 55 procent in de club. Hij is echter niet van plan zich vanaf nu bezig te houden met het dagelijks reilen en zeilen van The Jags. Thistle For Ever, een fanclub in oprichting, krijgt het meerderheidsbelang dat Weir verwierf namelijk gratis in handen van de miljonair.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De bedoeling is dat de aandelen uiterlijk in maart volgend jaar worden overgedragen. Weir heeft in een statement laten weten dat hij denkt dat de fanclub die drie à vier maanden nodig heeft om alles voor elkaar te krijgen en de juiste personen op de daarvoor bestemde posities te krijgen. Van de fans die de club in handen krijgen hoeft hij geen cent te zien.

Behalve de overname zorgde Weir er ook voor dat hij een stuk grond in handen kreeg waarop delen van Firhill Stadium zijn gebouwd. Het deel dat nu in zijn bezit is wordt over tien jaar automatisch overgedragen aan Partick Thistle, zodat de club weer eigenaar wordt van de grond.

Investeringen en trainingscomplex
Het is niet de eerste keer dat Weir zich financieel inspant om Partick Thistle te helpen. De fan uit Largs, dat zo’n vijftig kilometer van Glasgow ligt, is al van jongs af aan supporter van de club en stak met zijn vrouw Christine al eerder het nodige geld in de vereniging. Hij besteedde bijna drie miljoen euro van zijn loterijwinst aan investeringen voor Partick Thistle en zette nog eens zeven miljoen euro opzij voor een nieuw trainingscomplex.

In de toekomst wil Weir de jeugdopleiding professionaliseren en gaat er opnieuw geld richting de club. 'Thistle For Ever bracht me op de gedachte om de club in beheer te geven van de fans', legt Weir uit in de Evening Times. 'Het is allemaal wat sneller gegaan dan we dachten. Daarom heb ik de fanclub drie tot vier maanden gegeven om de boel in orde te krijgen.'

'Ze willen het graag goed doen. En ik wil ervoor zorgen dat, wanneer de nieuwe leiding actief is, er een structuur ligt waardoor de overdracht van de aandelen soepel verloopt', aldus Weir, die spreekt van mooie tijden voor de club. 'De fans hebben altijd gezegd dat dit hún club is. En binnenkort zal dat ook echt zo zijn.'

Partick Thistle staat momenteel onderaan op het tweede niveau in Schotland. Hoe de investeringen van Weir in sportief opzicht zullen uitpakken is nog onduidelijk. Vooralsnog is er geen sprake van geweest dat Weir geld beschikbaar heeft gesteld voor de komst van spelers. In eerste instantie heeft hij zich gericht op verbetering van de faciliteiten en professionalisering van de academie.

De loterijwinst had overigens ook een keerzijde voor de Schot. Twee maanden geleden strandde zijn huwelijk met zijn vrouw Christine na 38 jaar. De twee groeiden uit elkaar nadat het schip met geld in 2011 binnen was gevaren en kozen ieder hun eigen weg.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.