Schotse bond komt toch nog in actie na veelbesproken besluit Gözübüyük

Reacties

De Schotse voetbalbond (SFA) heeft UEFA om opheldering gevraagd naar aanleiding van het laatste EK-kwalificatieduel. Daarin grepen de Schotten vooralsnog naast plaatsing voor het EK omdat in Spanje met 2-0 werd verloren. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük speelde een hoofdrol in dat treffen.

Schotse bond komt toch nog in actie na veelbesproken besluit Gözübüyük
© Pro Shots
Spanje
Spanje
2 - 0
Schotland
Schotland

Bij een 0-0 stand keurde de Nederlandse arbiter in samenspraak met zijn assistenten immers een goal van Scott McTominay af (zie beelden onderaan). Hij schoot een vrije trap schitterend raak, maar de arbitrage oordeelde dat er ingegrepen moest worden. Eerst leek de goal afgekeurd vanwege een overtreding van Jack Hendry op doelman Unai Simón, hetgeen ook op de schermen in het stadion kwam te staan. Later bevestigde de UEFA dat Hendry ook nog eens buitenspel gestaan had. Het besluit leidde bij de Schotse spelers en de volgende dag in de media tot verontwaardiging.

Hoewel de beelden uitwezen dat er inderdaad geen sprake was van een geldige goal, laten de Schotten het er niet bij zitten. Diverse Britse media melden dat de UEFA inmiddels is aangeschreven.

In de brief zou de Schotse bond niet alleen opheldering over het besluit willen hebben, maar ook over de gang van zaken. Er is onder meer gevraagd waarom Gözübüyük in eerste instantie gebaarde dat er sprake was van een overtreding en dat pas later bleek dat er ook sprake van buitenspel was. Bovendien worden meer momenten besproken, zo zouden de Schotten ook menen een penalty onthouden te zijn.

Een feestje in Spanje werd het niet voor de Schotten, zondag kan plaatsing voor het EK alsnog een feit zijn. Als Noorwegen niet wint van Spanje kunnen de tickets voor het toernooi in Duitsland geboekt worden door bondscoach Steve Clarke en zijn spelers. Schotland gaat op 16 november nog op bezoek bij Georgie en ontvangt drie dagen later Noorwegen. Eerst volgt donderdag het oefenduel met Oranje-opponent Frankrijk nog.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep A EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
8
7
0
1
25-5
+20
21
2
Schotland
8
5
2
1
17-8
+9
17
3
Noorwegen
8
3
2
3
14-12
+2
11
4
Georgië
8
2
2
4
12-18
-6
8
5
Cyprus
8
0
0
8
3-28
-25
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Schotland
Meer over Schotland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.