Schotland leidt tegen soms chaotisch Oranje

Het Nederlands Elftal kijkt na 45 minuten tegen een 1-0 achterstand aan. James McFadden profiteerde uiteindelijk van een handvol flaters in de brakke Oranje-defensie. Gaandeweg de eerste helft was Nederland echter dicht bij de gelijkmaker.

Hét moment van de eerste helft geschiedde halverwege. Het Nederlands Elftal stond in de beginfase veelal onder druk, met name omdat de ploeg in balbezit veel te traag speelde, en de defensie aan de linkerflank niet dicht zat, veelal door de rommelig spelende Giovanni van Bronckhorst. Na enkele kansjes pikte James McFadden een afgeslagen hoekschop op, speelde Gio simpel uit en haalde met zijn linker doeltreffend uit, daarbij geholpen door de voet van Frank de Boer, die het schot dusdanig van richting veranderde dat Edwin van der Sar zeker kansloos was.

Nederland kon aanvankelijk weinig forceren. Als enige lichtpuntje gold het spel van Andy van der Meyde, die op de rechterflank voor veel gevaar zorgde en enkele kansen creëerde. In het laatste kwartier heerste Oranje dat enkele grote kansen kreeg via Jaap Stam, Van der Meyde en Patrick Kluivert, terwijl inzetten van De Boer en Ruud van Nistelrooy van de lijn werden gehaald door Gary Naismith en Lee Wilkie.