Scheidsrechtersbaas Van Egmond roept Nijhuis en Lindhout op het matje

Reacties

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond baalt van de fouten die zijn arbiters in de voorbije speelronde in de Eredivisie gemaakt hebben. De coördinator van de scheidsrechters kondigde aan in de eerstvolgende evaluatie een incident met Bas Nijhuis in de hoofdrol te gaan bespreken en baalde flink van de pijnlijke misser in het duel tussen FC Twente en Heracles.

Scheidsrechtersbaas Van Egmond roept Nijhuis en Lindhout op het matje

Zoals gewoonlijk besprak Van Egmond in het ESPN-programma Dit was het Weekend de verrichtingen van de scheidsrechters. Daarin werd de handsbal van Adil Auassar breed uitgemeten. De Sparta-middenvelder maakte vrijdag in het thuisduel met Vitesse bij een 0-0 stand overduidelijk hands, maar Nijhuis besloot geen strafschop toe te kennen. Uiteindelijk won Sparta met 3-0. Ook na afloop bleef Nijhuis achter zijn besluit staan.

'Puur volgens de regel is dit een handsbal', erkende Van Egmond. 'Als je je armen zo hoog houdt, dan kun je niet anders dan fluiten. Ik weet dat Bas heeft meegenomen dat de bal wordt weggekopt, van de goal af. Maar dat staat niet in de regel, dat is dus geen overweging die kan worden meegenomen. De regel is helder. Dit moet een strafschop zijn omdat hij zijn arm in deze positie heeft. Daar mag geen misverstand over bestaan. Hij had hier voor een strafschop moeten fluiten.'

Het laatste woord is zeker nog niet gesproken over het voorval. 'Dit is ook iets dat we van de week gaan bespreken. Het kan niet zo zijn dat scheidsrechters steeds andere beslissingen nemen dan dat de regels voorschrijven. Dat is niet de bedoeling. De VAR (Allard Lindhout, red.) zal wellicht op de lijn gekomen zijn om te overleggen, maar ze zijn samen tot het besluit gekomen niet in te grijpen', aldus Van Egmond, over het besluit dat in het Vitesse-kamp tot boosheid leidde.

Lindhout
Waar in het geval van de handsbal van Auassar de meningen bij de evaluatie mogelijk uiteen zullen lopen, zal dat met betrekking tot het incident uit de Derby van het Oosten zeker niet zo zijn. Daarin draaide scheidsrechter Lindhout op aangeven van VAR Marc Nagtegaal een Twente-penalty terug omdat die aanval begon met een achterbal van Joël Drommel. Op het moment van trappen van de bal rolde het speeltuig. De VAR attendeerde Lindhout daarop, maar mag in een dergelijk geval helemaal niet ingrijpen. Na afloop ging de scheidsrechter van dienst daarom al diep door het stof.

Hoe Van Egmond het veelbesproken moment had beleefd? 'Met ergernis, want dit kan niet. Dat moet de VAR weten en de scheidsrechter ook. Ze hebben het hier niet goed gedaan. Om maar even de situatie te schetsen: ze kwamen zaterdag direct op de lijn om dat te bespreken. Ze balen er zelf natuurlijk ook enorm van. Ze trokken terecht het boetekleed aan, want dit is een verkeerde toepassing van de regels. Dat is niet goed en kunnen we onszelf als arbitrage niet veroorloven.'

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.