'Schandalig dat ik als geldwolf word neergezet'

  'Anderhalve week geleden is mijn transfer naar 1. FC Köln op het laatste moment afgeketst. Ik ben een paar dagen in Duitsland wezen kijken en had een positief gevoel. Het is een grote club met een rijke traditie en een mooi stadion. Ik was overtuigd en heb een medische keuring ondergaan. Hieruit kwamen allerlei resultaten voort die 1. FC Köln aan het twijfelen brachten.

'Schandalig dat ik als geldwolf word neergezet'

Fysiek was alles in orde, alleen bleek ik op veel punten hetzelfde te scoren als de centrale verdediger die ze al hadden. Aangezien ze ook nog een andere defensieve kracht op het oog hadden, gaven ze mij aan dat ze liever verder wilden kijken.

Hoewel ik het jammer vond, had ik begrip voor de eerlijke manier waarop zij met mij omgingen. Wat mij vervolgens mateloos irriteerde, was de berichtgeving in De Gelderlander dat ik er met 1. FC Köln op financieel vlak niet uitkwam. Veel internetsites namen dat klakkeloos over.

Wat een onzin! Alles zag er goed uit en financieel had ik geen enkele aanmerking op het contract. Deze commotie is een vervolg op de hetze die sommige mensen tegen mij lijken te voeren. Zo vonden sommige media het nodig opnieuw te melden dat ik SC Heerenveen afgewezen zou hebben om financiële redenen. Daar klopt helemaal niets van, want ik heb nooit met die club gesproken.

Het is schandalig dat ik word neergezet als een geldwolf. Ik ben klaar voor een nieuw avontuur en dat is een groot verschil met de gedachte dat ik op zoek zou zijn naar geld. Mijn keuze bij Vitesse te vertrekken had ook niets met financiën te maken. Na twaalf jaar wilde ik wat anders en ik heb daar tot op heden geen seconde spijt van gehad. Ook nu ik nog geen nieuwe club heb gevonden, twijfel ik niet aan mezelf. Toen ik in november bij Vitesse aangaf dat ik niet wilde bijtekenen, wist ik dat dit kon gebeuren.

Wél verrast het mij dat ik nog zonder club zit. Ik heb aanbiedingen gehad van clubs uit Portugal, Turkije en Griekenland, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Ik wil wel naar het buitenland, en dan het liefst naar grote competities als Engeland, Italië of Duitsland.

Mijn voorkeur zie ik ook als belangrijkste reden dat er zich vanuit Nederland geen club heeft gemeld. Toch is het geen absolute noodzaak in het buitenland te spelen. Een nieuw avontuur kan ik óók in Nederland beleven.

Dan richt ik mij wel op een club die niet minder is dan Vitesse, want dat zou een onlogische stap zijn. Ik heb Arnhem verlaten omdat ik mij elders verder wil ontwikkelen. Dan is het vreemd naar een club te gaan die lager staat aangeschreven dan Vitesse. Voorlopig wil ik mij nog niet bezighouden met proefperiodes.

Het afgelopen half jaar heb ik alles gespeeld en ik heb meer dan honderd wedstrijden in de Eredivisie achter mijn naam staan. Mensen moeten inmiddels dus wel een indruk hebben van de voetballer Ruud Knol. Ik train momenteel voor mezelf en ben topfit. Dat hebben de testen van vorige week ook uitgewezen. Ik ben zeker niet wanhopig, het komt zeker goed. De transfermarkt hou ik nauwlettend in de gaten en er zijn tot dusverre weinig mutaties geweest. Maar de transferdeadline is nog ver weg.'

Ruud Knol, oud-verdediger van Vitesse en momenteel zonder club  

Bekijk hier al onze video's