Schalke gooit titelkansen te grabbel, Werder haalt uit

Schalke 04 had de nederlaag tegen Bayern München van vorige week slecht verwerkt. De ploeg ging wederom onderuit, nu met 4-2 tegen laagvlieger Hannover 96. Werder Bremen haalde met 4-0 uit tegen SC Freiburg.

Hannover 96-Schalke 04 4-2Na de 2-1 nederlaag tegen Bayern München vorige week was Schalke 04 van koploper volger geworden. Om in het spoor van de ploeg van Louis van Gaal was winst tegen Hannover 96 noodzakelijk. De thuisploeg had eveneens veel om voor te spelen, want de ploeg staat voorlaatste en heeft wanhopig behoefte aan punten om de Bundesliga-status intact te houden.

De nood bleek bij de thuisploeg het hoogst in de eerste helft. Schalke begon hopeloos aan de wedstrijd en na ruim een kwartier resulteerde dat in een knullig eigen doelpunt van Heiko Westermann. De aanvoerder van de ploeg uit Gelsenkirchen beoordeelde een voorzet van Manuel Schmiedebach verkeerd en klopte zijn goalie Manuel Neuer.

Schmiedebach stond binnen het half uur aan de basis van de tweede treffer van de thuisploeg. Een diepe bal van de middenvelder werd door de Schalke 04-defensie, en met name Neuer, slecht getaxeerd zodat Didier Ya Konan makkelijk kon binnenwerken. Tot de pauze was Schalke op geen enkele manier in staat om iets te doen aan de 2-0 achterstand.

De donderspeech van coach Felix Magath deed de bezoekers duidelijk goed. De wedstrijd was nog geen minuut hervat of het vond de aansluiting. Bij de eerste de beste fatsoenlijke aanval was het direct raak. Kevin Kuranyi combineerde met Edu die raak schoot. Vijf minuten later stonden de ploegen weer op gelijke hoogte.

Jefferson Farfán stond vrij om de gelijkmaker binnen te tikken toen hij werd onderuit gehaald door Mario Eggimann. Ivan Rakitic schoot de gegeven strafschop keurig binnen. Vreemd genoeg was het daarna weer Hannover dat het initiatief nam. Arouna Koné raakte de paal, raakte geblesseerd en moest vervangen worden. Daarnaast kreeg de ploeg veel kansen uit counters. Schalke drukte wel, maar was tandeloos.

Tien minuten voor tijd nam laagvlieger Hannover weer de leiding. Invaller Hanno Balitsch schoot hard binnen. De gastheren kwam daarna niet meer in de problemen en sloot in blessuretijd de wedstrijd zelfs in euforie af. Invaller Arnold Bruggink lanceerde Konan die de veel te ver uitgekomen Neuer makkelijk omzeilde en de 4-2 eindstand aantekende.

Schalke 04 liep daarmee een nieuwe tik op in de jacht op de titel. Bayern München speelt later zaterdag het uitduel met Bayer Leverkusen en kan vier punten uitlopen. Hannover 96 deed uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie.

FSV Mainz 05-Borussia Dortmund 1-0Een uitstekende reeks had Borussia Dortmund in de subtop van de Bundesliga gebracht, maar de ploeg liep tegen middenmoter FSV Mainz 05 tegen een nederlaag aan. Een fraaie pegel van Adám Szalai bezorgde de thuisploeg de winst.

Werder Bremen-SC Freiburg 4-0Werder Bremen ondervond weinig weerstand tegen SC Freiburg. Dit terwijl de bezoekers behoorlijk angstig in degradatienood verkeren. Het enige dat de thuisploeg zichzelf mocht verwijten dat het 35 minuten duurde alvorens het via Claudio Pizarro aan de leiding kwam. Kort na rust stond de Peruaan na een mooie actie aan de basis van de 2-0 van Aaron Hunt.

Kort daarop bracht Pizarro zelf de voorsprong op drie. De fraaiste treffer van de middag kwam op naam van Mesut Özil die de Freiburg-defensie kleineerde en knap afrondde. Werder heeft daardoor de vierde stek, waar Borussia Dortmund nu staat, volop in het vizier.

Hertha BSC-VfB Stuttgart 0-1Hekkensluiter Hertha BSC is zich de laatste weken redelijk aan het herstellen van het dramatische seizoen tot dusver. De bezoekers uit Stuttgart staken daar echter een stokje voor. Een kwartier voor tijd bezorgde Cacau met een schot Stuttgart de zege in het gelijkwaardige duel.

1899 Hoffenheim-1. FC Köln 0-2Middenmoter 1899 Hoffenheim had er weinig zin in vandaag. Dat was koren op de molen voor 1. FC Köln dat na rust met de zege aan de haal ging. De grote man was Adam Matuschyk die kort na rust en tien minuten voor tijd doel trof. De middenvelder scoorde via twee pegels van afstand.