Schalke 04 zet rivaal Borussia Dortmund in derby te kijk

Klaas-Jan Huntelaar hield gemengde gevoelens over aan de wedstrijd tegen Borussia Dortmund, dat door toedoen van de Oranje-spits verloor bij rivaal Schalke 04 (2-1).

Voor de negentienjarige Julian Draxler had de Kohlenpott-derby op voorhand al een extra betekenis. De aanvallende middenvelder speelde zijn honderdste wedstrijd voor Schalke 04 en troefde daarmee Olaf Thon af als jongste speler die deze mijlpaal bereikte.

Draxler zette zijn jubileum luister bij door in de elfde minuut de score te openen voor Schalke 04. De international schoot van dichtbij de 1-0 achter Dortmund-keeper Roman Weidenfeller op aangeven van Atsuto Uchida.

De Japanner vervulde na ruim een half uur ook de rol van aangever bij de 2-0 van Klaas-Jan Huntelaar, die met een kopbal de defensie van Borussia Dortmund wederom in verlegenheid bracht. Want de verdediging van de regerend kampioen oogde niet overtuigend. Borussia Dortmund, dat dinsdag nog ten koste van Shakhtar Donetsk (3-0) de kwartfinales van de Champions League had bereikt, was in de eerste helft op meer fronten de onderliggende partij. De 2-0 stand bij rust was een magere afspiegeling van het krachtsverschil tussen de twee rivalen.

In de tweede helft kwam Borussia Dortmund met de verse krachten Marco Reus en Nuri Sahin beter voor de dag. Robert Lewandowski onderstreepte na bijna een uur daarbij zijn grote waarde. De Poolse spits, wiens toekomst onderwerp van gesprek is, scoorde voor de zevende keer op rij.

Op dat moment was Schalke 04 Huntelaar (foto boven) al kwijt geraakt. De Oranje-international moest in de 54ste minuut een ongelukkig duel in het eigen strafschopgebied bekopen met een knieblessure, waarvan de ernst nog moet worden vastgesteld. Zijn vervanger Teemu Pukki verzuimde de wedstrijd te beslissen, zoals ook Jefferson Farfán naliet de derby in het voordeel van Schalke 04 te beslechten. Het bleken missers zonder gevolgen, want Borussia Dortmund kwam niet meer langszij.

Door de overwinning is Schalke 04 geklommen naar de vierde plaats. Borussia Dortmund bleef ondanks de nederlaag tweede achter koploper Bayern München. Bayer Leverkusen verzuimde te profiteren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.