Schaars en Van Wolfswinkel zijn te sterk voor De Jong

In de achtste finale van de Europa League heeft Atlético Madrid goede zaken gedaan tegen Besiktas. Een Nederlands getint Sporting Lissabon won nipt van Manchester City.

Sporting Lissabon - Manchester City 1-0De Portugese ploeg (met Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars in de basis) verzuimde het overwicht tegen het Engelse team (waar Nigel de Jong vanaf de aftrap speelde) in de eerste helft nog om te zetten in een doelpunt. De thuisploeg drong the Citiziens onder aanvoering van een uitblinkende Schaars (foto) bij tijd en wijle ver terug, maar het schortte aan de afwerking.

De tweede helft was nog niet aan de gang of de ploeg van trainer Ricardo Sa Pinto kwam alsnog op voorsprong: Xandão reageerde even attent als geniaal nadat City-doelman Joe Hart zich vergiste in een vrije trap. De Braziliaan werkte de bal met een hakje in het doel: 1-0.

Gaandeweg de tweede helft werd de thuisploeg echter meer en meer onder druk gezet. City schakelde een tandje bij. Vooral na het inbrengen van Mario Balotelli (voor Edin Dzeko) twintig minuten voor tijd nam de dreiging voor het Portugese doel toe, maar gescoord werd er niet meer.

Atlético Madrid - Besiktas 3-1De Spanjaarden staan na een eenvoudige thuisoverwinning op Besiktas al met één been in de kwartfinale. De geplaagde ploeg van trainer Carlos Carvalhal had helemaal niets te vertellen in het sfeervolle Estadio Vicente Calderón. Het verschil werd al in de eerste helft gemaakt.

De Argentijn Eduardo Salvio scoorde twee keer. Aan zowel het eerste als het tweede doelpunt ging een fraaie combinatie met Koke vooraf. Een doelpunt van Salvio had opvallende gelijkenissen met het stiftje van Barcelona-ster Lionel Messi in het CL-duel met Bayer Leverkusen van woensdag. Kort voor het rustsignaal zorgde Adrián met een goede individuele actie voor 3-0.

De Turken lieten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden en deden na tien minuten spelen in de tweede helft iets terug. Uitgerekend Ex-Atlético-speler Simão (de Portugees veroverde in 2010 nog de Europa League met Los Rojiblancos) bracht de 3-1 op het bord. De aanvaller juichte overigens niet.

Het bleef bij 3-1, waardoor de ploeg van trainer Diego Simeone zich een uitstekende uitgangspositie heeft verschaft voor het bereiken van de laatste acht.

Metalist Kharkiv - Olympiakos Piraeus 0-1De Grieken hebben op bezoek in de Oekraïne een knappe overwinning geboekt. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd kort na rust gemaakt door David Fuster. De Spanjaard strafte slecht uitverdedigen van Marco Torsiglieri met een halve omhaal knap af: 0-1.

Metalist eindigde de wedstrijd met tien man: Edmar zag tien minuten voor het einde de terechte rode kaart na een gevaarlijke tackle op de benen van Giannis Maniatis.

De returns in de Europa League staan voor donderdag 15 maart op het programma. Foto: VI Images